Atradius Blog

5 tips om voor de feestdagen betaald te worden

Geschreven door Alain Mathieu | 14-10-24 7:00

De feestdagen staan voor de deur, wat betekent dat veel bedrijven hun betalingsprocessen snel zullen afronden. Wil je ervoor zorgen dat je voor januari betaald wordt? Dan is nu het moment om actie te ondernemen.

De eerste weken van december zijn vaak de drukste van het jaar, zowel zakelijk als privé. Kerstinkopen moeten gedaan worden, vakantieplannen worden gemaakt, en op het werk is het vaak een race tegen de klok om doelen te halen en het jaar af te sluiten. Bovendien nemen veel werknemers tot wel 10 dagen vrij rond Kerst en Nieuwjaar. Dit geldt ook voor de teams die verantwoordelijk zijn voor de betalingen van jouw facturen. Als je nog voor de kerst betaald wilt worden, moet je hier rekening mee houden en op tijd actie ondernemen.

Je kunt natuurlijk wachten tot januari, maar dit kan je cashflow onder druk zetten in een maand die toch al financieel uitdagend is. Zeker in een onzekere economie is het verstandig om niet met schulden het nieuwe jaar  te beginnen.

Hier zijn vijf tips om ervoor te zorgen dat je voor de feestdagen betaald wordt

1. Verstuur je facturen vroeg in december

Als je gebruikmaakt van geautomatiseerde facturering, stel dan de verzenddatum van je facturen in op een vroeger moment dan normaal tijdens de feestdagen. Zorg ervoor dat je facturen uiterlijk in de eerste helft van december verstuurd zijn. Facturen die pas in de laatste week van het jaar aankomen, worden waarschijnlijk pas in januari verwerkt, waardoor je langer op je geld moet wachten.

2. Laat je facturen opvallen

Financiële afdelingen krijgen in de eerste weken van december vaak een overvloed aan facturen binnen. Zorg ervoor dat die van jou eruit springt. Je kunt bijvoorbeeld een feestelijke opmaak toevoegen, een kerstboodschap meesturen of een pakkende afbeelding of korte video toevoegen. Hiermee trek je de aandacht en vergroot je de kans dat jouw factuur bovenaan de stapel komt te liggen.

3. Wees duidelijk over de betaaltermijn

Als je jouw factuur op tijd verstuurt, is het niet onredelijk om betaling vóór de feestdagen te vragen. Maak de betaaltermijn en de uiterste betaaldatum glashelder op de factuur. Een telefoontje naar je contactpersoon bij de klant kan ook nuttig zijn. Dit is meteen een goed moment om de samenwerking van het afgelopen jaar te evalueren en plannen te bespreken voor het komende jaar. Je kunt daarbij ook subtiel vermelden dat je de factuur hebt verstuurd en herinneren aan de betaaltermijn.

4. Bouw een relatie op met de betalings verantwoordelijken

Je contactpersoon bij de klant is vaak degene die jouw producten of diensten bestelt, maar het kan ook nuttig zijn om de persoon te leren kennen die verantwoordelijk is voor het verwerken van betalingen. Vraag om hun naam, e-mailadres en telefoonnummer. Als er vertraging is met een betaling, kun je hen direct benaderen en vragen wanneer de laatste betalingsrun vóór kerst plaatsvindt. Een klein bedankje of een digitale kerstkaart kan helpen om de relatie te versterken, wat kan resulteren in een voorkeursbehandeling tijdens de laatste betalingsrondes van het jaar.

5. Schakel over op digitale facturering

Als je nog niet bent overgestapt op online factureren, is dit een goed moment om dat te doen. Digitale facturen worden sneller verwerkt en bieden de mogelijkheid om betalingsherinneringen automatisch te versturen. Dit bespaart tijd en voorkomt dat facturen kwijtraken in een stapel papieren. Bovendien kun je in digitale facturen klikbare links naar betaalmethoden toevoegen, wat het makkelijker maakt voor klanten om snel te betalen.

Conclusie

De decembermaand kan uitdagend zijn voor de cashflow, maar door tijdig te handelen en duidelijke, opvallende facturen te versturen, vergroot je de kans dat je voor de feestdagen betaald wordt. Zorg voor goede relaties met de mensen die de betalingen doen en gebruik digitale facturatie om het proces soepel te laten verlopen. Zo start je het nieuwe jaar zonder betalingsachterstanden en kun je met een gerust hart de feestdagen vieren.

Onthoud: het is pas omzet als het geld op je rekening staat!