Atradius Blog

Coronacrisis: herverzekering van leverancierskredieten

Geschreven door Herbert Kerkhoff | 16-8-22 10:53

In december 2020 is de Nederlandse regering met kredietverzekeraars overeengekomen nog zes maanden langer op te treden als herverzekeraar voor uitstaande en toekomstige leverancierskredieten.

De Europese Commissie is akkoord met de verlenging tot en met 30 juni 2021. Met de verlenging van deze garantie willen de kredietverzekeraars en de Nederlandse overheid gezamenlijk belangrijke goederenstromen gaande houden en het risico van wanbetaling voor Nederlandse leveranciers in de coronacrisis inperken. Dit geldt met name voor het zakendoen met afnemers die vóór de coronacrisis economisch gezond waren, maar die als gevolg van de pandemie in moeilijkheden zijn geraakt. De kredietverzekeraars en de Nederlandse overheid bereikten in april 2020 voor het eerst een akkoord over het herverzekeringsprogramma, dat aanvankelijk geldig was tot en met 31 december 2020.

"Het akkoord tussen de overheid en de kredietverzekeraars heeft de afgelopen maanden aanzienlijk bijgedragen aan de stabilisering van het Nederlandse bedrijfsleven. Als gevolg van de tweede lockdown is de situatie voor veel bedrijven echter nog slechter geworden. In deze zeer moeilijke situatie blijven we onze verantwoordelijkheid voor de Nederlandse economie nemen en helpen we, samen met de Nederlandse overheid, Nederlandse bedrijven om veilig zaken te doen", aldus Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur Atradius Nederland.​​​​​​​

Wat houdt de garantieregeling in?

Door het coronavirus is het voor bedrijven erg lastig actuele gegevens te tonen over de kredietwaardigheid. En voor Atradius als kredietverzekeraar is het lastig om goed in te kunnen schatten welke bedrijven nog wel kredietwaardig zijn en welke niet. We willen niet dat bedrijven nu met lagere dekking (limieten) te maken krijgen en daarom zijn wij, als lid van het Verbond van Verzekeraar, samen met andere Nederlandse kredietverzekeraars en de Nederlandse regering in het voorjaar van 2020 een samenwerking aangegaan, waarbij de overheid als herverzekeraar optreedt. Dit betekent dat de Staat garant staat voor leverancierskredieten om de impact van het coronavirus op de economie te beperken: het voorkomen van faillissementen en beschermen van werkgelegenheid.