Atradius Blog

De impact van AI op credit management: Hoe Atradius de toekomst vormt

Geschreven door Alain Mathieu | 3-10-24 13:03

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om hele industrieën te transformeren, en credit management is geen uitzondering. Volgens Stan Chang, Directeur Group Buyer Underwriting bij Atradius, speelt AI een steeds grotere rol in het versnellen van processen en verbeteren van kwaliteit. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit, en wat betekent het voor kredietmanagers?

AI binnen Atradius: Efficiëntie en snelheid

Sinds 2016 maakt Atradius gebruik van AI en machine learning (ML) om hun kredietbeheerprocessen te optimaliseren. "AI helpt ons om gegevens sneller en nauwkeuriger te analyseren, wat leidt tot betere kredietbeslissingen," zegt Chang. Van het automatisch verzamelen van gegevens tot het gebruiken van neurale netwerken voor risicobeoordeling, AI heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in productiviteit en klantenservice. Dit is essentieel gezien de miljoenen kredietlimieten die Atradius beheert.

Uitdagingen en oplossingen bij de implementatie van AI

De introductie van AI is echter niet zonder uitdagingen. Chang benadrukt het belang van kennis en het klein beginnen: "Leer wat AI wel en niet kan, en pas het toe op bekende processen om prestaties te meten." Hij waarschuwt ook voor de complexiteit van de AI-markt, waar het kiezen van de juiste partners cruciaal is. "AI-tools worden steeds generieker, maar maatwerk is vaak nodig om aan specifieke bedrijfsbehoeften te voldoen."

AI en de toekomst van kredietverzekeringen

Hoewel AI het werk van kredietmanagers verbetert, verwacht Chang geen drastische veranderingen in hun rol. "Het risico op wanbetaling blijft bestaan, zelfs met de hulp van AI. Wat AI wel doet, is helpen die risico's beter te identificeren en begrijpen." Kredietverzekeringen blijven dus een belangrijke pijler voor bedrijven die hun risico’s willen afdekken en zekerheid willen hebben bij betalingstransacties.

Hoe bedrijven AI kunnen inzetten voor kredietbeheer

Chang raadt bedrijven aan om niet blindelings AI te implementeren, maar na te denken over de werkelijke waarde die het kan bieden. "Begin klein, focus op eenvoudige processen zoals digitalisering van documenten en datamanagement. Dit zijn de bouwstenen voor een succesvolle AI-integratie."

AI biedt veel potentie voor het verbeteren van credit management, maar het is geen magische oplossing. Door het slim inzetten van AI kunnen bedrijven efficiënter werken, zonder dat ze hun fundament van financieel risicomanagement uit het oog verliezen.

Bron: Credit Expo

Atradius Nederland is Platinum Partner van Credit Expo 2024 op dinsdag 7 november in Congrescentrum 1931 in ‘s-Hertogenbosch.

Wil je meer weten over dienstverlening van Atradius? Bezoek dan standnummer 4.
Klik hier om je aan te melden voor een gratis bezoek aan Credit Expo 2024