Een nieuwe kans voor economische groei?

Nauwere relaties tussen VK en EU dankzij Labour-overwinning: een nieuwe kans voor economische groei?

De recente verkiezingsoverwinning van de Labour partij in het Verenigd Koninkrijk markeert een belangrijk keerpunt in de relatie tussen het VK en de Europese Unie. Keir Starmer, de nieuwe premier, heeft duidelijk gemaakt dat hij een nauwere samenwerking met de EU nastreeft. Dit kan een broodnodige impuls geven aan zowel de Britse als de Europese economieën, maar het pad naar deze nieuwe samenwerking is bezaaid met uitdagingen.

Economisch herstel in het VK: een voorzichtige optimist

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een fragiele staat van economisch herstel. De recente vooruitzichten van Atradius tonen een lichte verbetering van de bbp-groei, met een stijging van 0,9% in 2024 en een verwachte groei van 2% in 2025. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door hogere consumentenuitgaven, dalende inflatie, stijgende lonen en toenemend consumentenvertrouwen. Echter, structurele beperkingen zoals lage investeringen en productiviteit blijven een rem op het potentieel van de Britse economie.

Handelsbetrekkingen en economische samenwerking

De hernieuwde focus op samenwerking met de EU kan leiden tot significante voordelen voor beide partijen. Bijvoorbeeld, een nieuwe voedsel- en veterinaire overeenkomst zou de grenscontroles op dierlijke producten kunnen versoepelen, wat vooral gunstig zou zijn voor Britse voedselproducenten. Ook kan een betere relatie leiden tot minder handelsbelemmeringen en administratieve rompslomp, wat de toeleveringsketens zou kunnen stroomlijnen en investeringen zou kunnen stimuleren.

Duidelijk en direct handelen

Na het leveren van je diensten of producten, is het cruciaal om direct een duidelijke factuur te versturen. Vermeld altijd de gemaakte afspraken, de geleverde diensten, de datum en de betalingstermijn op de factuur. Een snelle en duidelijke facturatie helpt om te zorgen dat de klant weet waar de factuur betrekking op heeft en wanneer deze betaald moet worden.

Sectoren die baat kunnen hebben

  • Productie: Vereenvoudigde douaneformaliteiten kunnen de administratieve lasten
    voor Britse fabrikanten verminderen, wat de handel met het vasteland vergemakkelijkt.
  • Landbouw en voedsel: Britse producenten kunnen profiteren van verminderde grenscontroles, waardoor ze eenvoudiger toegang krijgen tot Europese markten.
  • Financiële diensten: Nauwere banden kunnen leiden tot beter afgestemde financiële regelgeving, wat gunstig is voor Britse instellingen die in Europa actief zijn.
  • Technologie en digitale diensten: Afstemming op het gebied van digitale handel en intellectuele-eigendomsrechten zou grensoverschrijdende handel en innovatie bevorderen.
  • Logistiek en vervoer: Minder douanecontroles zouden leiden tot lagere kosten en minder vertragingen voor transportbedrijven.
Politieke uitdagingen en de weg vooruit

Hoewel de voordelen van een nauwere relatie duidelijk zijn, zijn de politieke realiteiten complex. Voorstanders van Brexit hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke concessies die gedaan moeten worden aan de EU, zoals toezicht van het Europees Hof van Justitie. Aan de andere kant zal de EU op haar hoede zijn voor een deal waarbij het VK wel de voordelen van nauwere banden krijgt, maar minimale regels hoeft te volgen.

Conclusie

De overwinning van Labour en de daarmee gepaard gaande hernieuwde focus op samenwerking met de EU bieden een kans voor economische groei en stabiliteit aan beide zijden van het Kanaal. Echter, het realiseren van deze doelen zal zorgvuldige onderhandelingen en strategische besluitvorming vereisen. Het potentieel voor een verbeterde handelsrelatie is groot, maar de uitdagingen om dit te bereiken zijn niet te onderschatten.

Het is nu aan de regering Starmer om deze delicate balans te vinden en de woorden om te zetten in daden. Een succesvolle hernieuwde samenwerking met de EU zou niet alleen de economie van het VK een broodnodige impuls kunnen geven, maar ook de weg kunnen vrijmaken voor een sterkere, verenigde Europese economische ruimte.

Lees ook: Nauwere relaties VK en EU door overwinning Labour?

Wil je meer informatie over hoe een kredietverzekering jouw bedrijf kan helpen?

Wij helpen je graag verder