Enorme golf faillissementen op komst

Nederland staat aan de vooravond van een aanzienlijke stijging in het aantal faillissementen. Volgens berekeningen van RaboResearch, gepubliceerd in het economenvakblad ESB, kan het aantal faillissementen in de komende jaren fors toenemen. Waar het aantal faillissementen momenteel al boven de duizend per kwartaal ligt, voorspellen de economen dat dit aantal tegen 2027 kan oplopen tot tussen de 1700 en 1900 per kwartaal. Een schokkende voorspelling, zeker als we bedenken dat het aantal faillissementen tijdens de coronacrisis op een historisch laag niveau van rond de 500 per kwartaal lag.

De oorzaken achter de stijging

Verschillende factoren dragen bij aan deze verwachte stijging in faillissementen. Ten eerste is er de matige economische groei waarmee Nederland momenteel te maken heeft. Daarnaast hebben veel bedrijven te maken met stijgende loonkosten en een oplopende rente, die hun financiële positie onder druk zetten. Een andere belangrijke factor is het aflopen van de coronasteunmaatregelen. Veel bedrijven moeten nu alsnog hun uitgestelde belastingbetalingen voldoen, wat voor velen een te grote financiële last kan zijn.

Een positief effect op de economie?

Hoewel een golf van faillissementen in eerste instantie alarmerend klinkt, benadrukken de economen van RaboResearch dat dit niet per se slecht hoeft te zijn voor de economie. Ze wijzen erop dat deze faillissementen ervoor kunnen zorgen dat zogenoemde "zombiebedrijven" – bedrijven die eigenlijk al langere tijd niet meer levensvatbaar zijn – eindelijk omvallen. Deze bedrijven hebben in de afgelopen jaren overleefd dankzij lage rentetarieven en uitgebreide coronasteun. Nu deze steun wegvalt, worden ze gedwongen om hun activiteiten te staken.

Het wegvallen van deze bedrijven kan de economie juist ten goede komen, stellen de economen. Door failliete bedrijven los te laten, komt er meer ruimte voor gezonde bedrijven om te groeien en zich te ontwikkelen. Dit kan leiden tot meer dynamiek in de economie, doordat kapitaal en arbeidskrachten worden vrijgemaakt en efficiënter worden ingezet.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Voor bedrijven die wél gezond zijn en willen blijven groeien, is dit het moment om scherp te blijven op risico's en kansen. Het is essentieel om de financiële gezondheid van klanten en partners continu te monitoren, vooral in tijden van economische onzekerheid.

Atradius kan hierbij een cruciale rol spelen. Met onze kredietverzekeringen en risicobeheeroplossingen helpen wij bedrijven om zich te beschermen tegen de risico's van wanbetaling en faillissement van hun klanten. Door gebruik te maken van onze diensten, kunnen bedrijven met vertrouwen blijven opereren, zelfs in een uitdagende economische omgeving.

Conclusie

Hoewel de voorspelling van een stijging in het aantal faillissementen zorgwekkend lijkt, kan dit ook leiden tot een gezondere en dynamischere economie. Bedrijven die zich goed voorbereiden en gebruikmaken van de juiste tools en ondersteuning, zoals die van Atradius, kunnen zich beter wapenen tegen de risico's en zich richten op groei. Wil je meer weten over hoe Atradius jouw bedrijf kan helpen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen in deze uitdagende tijden.

Vergeet niet: omzet is pas winst als het geld op je bankrekening staat.

Krijg snel inzicht in de kredietwaardigheid van je klant

Door jouw klanten en leveranciers te checken kan je betalingsrisico en wanbetalers voorkomen