Is cashflow een monster voor ondernemers?

De term cashflow of kasstroom roept bij veel ondernemers gemengde gevoelens op. Eén blik op Google toont dat er ontelbare definities rondgaan. Maar wat betekent cashflow nu écht, en hoe kun je het in jouw voordeel gebruiken?

Wat is cashflow precies?

In de basis is cashflow simpelweg de stroom van geld die in en uit je bedrijf gaat. Boekhoudkundig gezien wordt cashflow vaak gedefinieerd als de nettowinst plus afschrijvingen, soms aangevuld met waardeverminderingen en voorzieningen om de totale cashflow weer te geven. Dit geeft een globaal beeld van de liquiditeit van je onderneming, maar als ondernemer moet je ook zicht hebben op de vrije cashflow.

Vrije cashflow geeft aan wat er écht overblijft nadat alle lopende verplichtingen zijn betaald. Deze maatstaf helpt banken en investeerders te bepalen of jouw bedrijf aan de kortetermijnverplichtingen kan voldoen. De vrije cashflow biedt inzicht in de financiële ruimte om te investeren, dividend uit te keren of winst te herinvesteren.

Wat heeft de voorkeur: omzet of cashflow?

Ondernemers hebben vaak de neiging om omzet na te jagen, zonder naar de onderliggende cashflow te kijken. Maar een sterke omzet biedt geen zekerheid; cashflow wél. Zonder een gedegen cashflow kan een bedrijf vastlopen in openstaande betalingen, onnodige bankleningen en zelfs een gebrek aan werkende kapitaal.

Door regelmatig een financiële planning te maken en realistische budgetten te stellen, voorkom je over-investeringen en houd je de cashflow onder controle. Vraag jezelf regelmatig af of terugkerende cashflowproblemen echt tijdelijk zijn, of dat er structurele issues spelen in je organisatie. Tijd om eens dieper te graven als je steeds dezelfde uitdagingen tegenkomt!

Tips voor een sterk cashflow beheer

Een gezonde cashflow vereist een strategische aanpak en bewust beheer van inkomsten en uitgaven. Hou daarom de volgende zaken scherp in de gaten:

  1. Focus niet alleen op omzet en winst: Blijf ook kijken naar andere belangrijke balansparameters.
  2. Maak een cashflowplan: Een helder overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven voorkomt verrassingen.
  3. Maak duidelijke betalingsafspraken: Stel heldere betalingstermijnen vast met klanten.
  4. Actief incassobeleid: Snel incasseren zorgt voor een gestage cashflow.
  5. Bouw veerkracht in je bedrijfsmodel: Hou rekening met seizoensschommelingen en andere economische pieken en dalen.
  6. Kijk naar alternatieve financieringsopties: Leverancierskrediet, incasso en kredietverzekering bieden uitkomst.
  7. Onderhandel met leveranciers: Betaaltermijnen kunnen de cashflow verbeteren zonder impact op klantrelaties.

Credit management: onmisbaar voor succes

Cashflow en creditmanagement gaan hand in hand. Een goed creditmanagementbeleid helpt je klanten te evalueren en betalingsrisico's te beperken. Zorg dat creditmanagement een centrale rol speelt in je onderneming; duidelijke afspraken met zowel interne als externe stakeholders zijn cruciaal. Hoe sneller je betalingsvoorwaarden bespreekt, hoe beter. Overweeg om het creditmanagement gedeeltelijk uit te besteden voor een optimale opvolging.

Extern credit management: waarom?

Kleine bedrijven zien creditmanagement vaak als een bijtaak, waardoor het onvoldoende aandacht krijgt. Voor grotere bedrijven of bedrijven die serieus willen professionaliseren, is het een voltijdse functie of zelfs een gespecialiseerde afdeling. Externe creditmanagementdiensten kunnen hier een geweldige aanvulling zijn: van kredietrapporten tot volledige opvolging van openstaande facturen. Je kunt zelfs de volledige betalingstroom laten verzekeren, zodat je bedrijf niet lijdt onder wanbetalingen.

Een extern incassobureau: effectiever en krachtiger

Het uitstellen van betalingen is een tactiek die door sommige bedrijven bewust wordt toegepast. Door een incassobureau in te schakelen, stop je dit ‘spel’ en zorg je voor een kordate aanpak. Externe experts kunnen door hun ervaring niet-betalers effectief aanpakken. Ze kunnen betalingsplannen opstellen, juridische incassotrajecten opstarten, en met gespecialiseerde software alles nauwgezet opvolgen. Samen bepalen jullie welke stappen er worden genomen om de cashflow veilig te stellen, zonder de commerciële relatie te schaden.

Conclusie

Cashflow is de ruggengraat van je onderneming. Door slim creditmanagement, duidelijke afspraken en tijdig ingrijpen voorkom je dat je bedrijf vastloopt in een negatieve cashflowspiraal. Werk je niet alleen naar omzet en winst toe, maar ook naar een stabiele cashflow, dan kan jouw onderneming écht groeien.

Of het nu gaat om creditmanagement intern opzetten of uitbesteden aan een specialist: de juiste aanpak zorgt voor rust, overzicht en groei.

Bent u geïnteresseerd in hoe Atradius u kan helpen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek onze volledige incasso- en verzekeringsmogelijkheden. Zo blijft u onbezorgd ondernemen, waar uw klanten zich ook bevinden.

Atradius staat klaar om u te adviseren bij elke stap, zodat u vertrouwen kunt opbouwen, zelfs in onzekere tijden. 

 

Het laatste nieuws in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief