Nederlandse Export: De drijvende kracht achter economische groei

De Nederlandse economie heeft in het tweede kwartaal van 2024 een groei van 1 procent laten zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit opmerkelijke herstel werd voornamelijk gedreven door de industrie en de exportsector. Waar deze sectoren in het eerste kwartaal nog voor krimp zorgden, zijn ze nu de gangmakers van economische groei. Dit benadrukt het belang van de export voor Nederland, vooral in een tijd waarin de binnenlandse consumptie achterblijft door onzekerheid en inflatie.

Blijf focussen op internationale markten

Hoewel de industriële omzet een lichte daling van 2 procent kende, werd dit goedgemaakt door de sterke prestaties op het gebied van export. Producten zoals chemische goederen, voedingsmiddelen, en machines vonden gretig aftrek in het buitenland, wat leidde tot een positief handelsoverschot en een boost voor de economie. Deze dynamiek laat zien hoe essentieel het is voor bedrijven om te blijven focussen op internationale markten.

Wat betekent dit voor jou?

Voor ondernemers betekent dit dat het effectief beheren van kredietrisico’s en het waarborgen van betalingen cruciaal blijft. Hierin kan Atradius een onmisbare partner zijn. Met kredietverzekeringen zoals mkbZeker kunnen bedrijven hun risico’s minimaliseren en met vertrouwen nieuwe markten betreden. De export blijft een belangrijke pijler van economische groei, maar het is van groot belang om goed voorbereid te zijn op de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Het laatste nieuws in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief