Terug van weggeweest: de wanbetaler

Welke sectoren in Nederland lopen een verhoogd risico?
Het Nederlandse bedrijfsleven staat onder druk, met een groeiend aantal sectoren dat een verhoogd risico op wanbetaling vertoont. Meer dan 70% van de belangrijkste sectoren in Nederland zijn kwetsbaar voor betalingsachterstanden, wat vraagt om extra waakzaamheid bij financieel risicobeheer en cashflowmanagement. In dit blog kijken we naar de oorzaken, de betrokken sectoren, en hoe Atradius bedrijven kan helpen om zich te wapenen tegen deze financiële risico’s.

Nederland in de gevarenzone: verhoogd risicoprofiel in West-Europa

Nederland heeft een van de hoogste wanbetalingsrisico’s binnen Europa. Dit verhoogde risicoprofiel betekent dat Nederlandse bedrijven, investeerders en financieel verantwoordelijken voorzichtiger moeten zijn in hun zakelijke transacties. Het monitoren van betalingen en het nemen van voorzorgsmaatregelen om cashflowproblemen te voorkomen, is essentieel.

Hoe Atradius kan helpen: Atradius biedt ondersteuning met kredietverzekeringen en analyses die klanten inzicht geven in de betaalbaarheid van hun partners. Zo kunnen bedrijven zich beschermen tegen onverwachte verliezen en zich beter voorbereiden op potentiële financiële risico’s.

Wat zorgt voor dit verhoogde risico?
Diverse factoren dragen bij aan de stijgende wanbetalingsrisico’s:

  • Verminderde vraag en overcapaciteit: Vooral in de industrie, waar deze factoren de winstgevendheid en stabiliteit beïnvloeden.
  • Uitdagingen in de toeleveringsketen: Sectoren hebben nog steeds te maken met verstoringen in hun keten, wat de cashflow drukt.
  • Stijgende kosten in kernsectoren: In sectoren als agrifood, bouw en retail worden energie- en grondstofkosten een steeds zwaardere last.

Hoe Atradius kan helpen:  Met tools zoals kredietwaardigheidschecks en risicobeheerconsultancy ondersteunt Atradius bedrijven bij het vaststellen van de kredietwaardigheid van klanten en het identificeren van risicovolle partners. Dit helpt om onnodige betalingsachterstanden te voorkomen.

Sector analyse: specifieke uitdagingen per sector

In sectoren zoals agrifood, retail, bouw en transport zien we dat wanbetalingsrisico’s verschillende oorzaken hebben:

  • Agriculture: Ondanks uitdagingen zoals klimaatverandering blijft de sector relatief stabiel. Echter, hoge energiekosten drukken op de marges.
  • Retail: Winkeliers staan onder druk door hogere kosten en concurrentie, waardoor de kans op wanbetaling stijgt.
  • Bouw: Terwijl verduurzaming mogelijkheden biedt, staan bedrijven in de sector voor stevige obstakels zoals personeelstekorten en complexe regelgeving.
  • Transport: Deze sector heeft extra uitdagingen vanwege de vereisten voor verduurzaming, wat grote investeringen vergt. Bedrijven die deze transitie niet maken, riskeren het verlies van marktaandeel.

Hoe Atradius kan helpen: Atradius biedt kredietverzekeringen die ervoor zorgen dat bedrijven vergoed worden bij wanbetaling van hun klanten. Daarnaast biedt Atradius oplossingen voor risicobeheer die deze kwetsbare sectoren ondersteunen bij het vinden van betrouwbare afnemers.

Actie voor bedrijven: cashflow en risicobeheer in de kijker

In het huidige economische klimaat is een scherp debiteurenbeleid cruciaal. Tijdige betaling en direct handelen bij betalingsachterstanden helpen om liquiditeitsproblemen te vermijden. Met een robuust cashflowmanagement kunnen bedrijven hun continuïteit waarborgen.

Hoe Atradius kan helpen: Atradius biedt diensten voor proactief debiteurenbeheer, zodat bedrijven zich kunnen richten op groei terwijl Atradius helpt betalingsrisico’s te beheersen. Kredietverzekeringen bieden bescherming en gemoedsrust, doordat ze bedrijven compenseren bij wanbetaling en support bieden bij het incasseren van uitstaande betalingen.

Het grotere plaatje: de wereldwijde economische achtergrond

Internationaal verwachten experts een gematigde economische groei, wat extra uitdagingen met zich meebrengt voor Nederlandse bedrijven die in het buitenland actief zijn. Hierdoor is een sterke focus op risicobeheer en betrouwbare debiteuren noodzakelijk.

Hoe Atradius kan helpen: Atradius heeft een uitgebreid netwerk en diepgaande kennis van internationale markten. Dit stelt bedrijven in staat om de juiste strategische beslissingen te nemen, zowel lokaal als internationaal, door risico’s in kaart te brengen en betalingszekerheden te bieden in diverse markten.

Een extern incassobureau: effectiever en krachtiger

Het uitstellen van betalingen is een tactiek die door sommige bedrijven bewust wordt toegepast. Door een incassobureau in te schakelen, stop je dit ‘spel’ en zorg je voor een kordate aanpak. Externe experts kunnen door hun ervaring niet-betalers effectief aanpakken. Ze kunnen betalingsplannen opstellen, juridische incassotrajecten opstarten, en met gespecialiseerde software alles nauwgezet opvolgen. Samen bepalen jullie welke stappen er worden genomen om de cashflow veilig te stellen, zonder de commerciële relatie te schaden.

Conclusie: voorbereiden op financiële uitdagingen

De stijgende wanbetalingsrisico’s in Nederland benadrukken het belang van effectief risicomanagement. Bedrijven doen er goed aan om hun debiteurenbeheer en cashflowmanagement serieus te nemen. Atradius biedt de oplossingen die nodig zijn om bedrijven te beschermen tegen de risico’s van wanbetaling en hen in staat te stellen zich met vertrouwen op groei en innovatie te richten.

Laat Atradius u helpen: Of u nu kijkt naar kredietverzekeringen, risicobeheerstrategieën of debiteurenondersteuning, Atradius biedt de expertise en tools om u te ondersteunen in deze uitdagende tijden. Met Atradius aan uw zijde kunt u zich met een gerust hart richten op wat er echt toe doet: de toekomst en groei van uw bedrijf.

Bent u geïnteresseerd in hoe Atradius u kan helpen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek onze volledige incasso- en verzekeringsmogelijkheden. Zo blijft u onbezorgd ondernemen, waar uw klanten zich ook bevinden.

Atradius staat klaar om u te adviseren bij elke stap, zodat u vertrouwen kunt opbouwen, zelfs in onzekere tijden. 

 

Het laatste nieuws in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief