Vooruitzichten duurzame consumptiegoederen / retail 2024-2025

In dit trendrapport geeft Atradius haar vooruitzichten voor de sector duurzame consumptiegoederen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific

Ontwikkelde markten vertonen tekenen van herstel consumentenbestedingen

In 2023 werd de verkoop van duurzame consumptiegoederen wereldwijd beïnvloed door de aanhoudend hoge inflatie. Hoge rentetarieven wogen ook op het reële inkomen van huishoudens en het consumentenvertrouwen in het grootste deel van de wereld.
Het consumentenvertrouwen in de eurozone en de VS is sinds eind vorig jaar echter weer opgeveerd, gesteund door hogere lonen, lagere inflatie en meer werkgelegenheid.

We verwachten dat de verkoop van duurzame consumptiegoederen in ontwikkelde markten verder zal opveren in het tweede halfjaar van 2024 en zal versnellen in 2025.
De groei in de regio Azië-Pacific zal volgend jaar aanhouden, maar enigszins afkoelen ten opzichte van 2024, voornamelijk door een lagere vraag in China. Op mondiaal niveau blijven er neerwaartse risico's bestaan, zoals dalende aandelenmarkten, stijgende werkloosheid en volatiele grondstofprijzen. Al deze factoren zouden ervoor kunnen zorgen dat huishoudens hun uitgaven beperken.

Groei houdt aan, maar kredietrisico detailhandel duurzame consumptiegoederen blijft hoog

Het kredietrisico van detailhandelaren in duurzame consumptiegoederen in ontwikkelde markten blijft hoog, met vooral kleinere spelers die kwetsbaar zijn voor wanbetalingen en insolventie. De sector opereert in een omgeving met hevige concurrentie en dunne marges.
Deze worden verder nog verder onder druk gezet door frequentere kortingsacties, omdat consumenten het hele jaar door op zoek zijn naar koopjes.
Tegelijkertijd vergroten online retailers hun marktaandeel, waardoor winkeliers met fysieke winkels verder onder druk komen te staan.
Volgens de International Trade Association zijn online verkochte consumptiegoederen goed voor ongeveer 22% van de totale wereldwijde detailhandel in 2024.

Kansen en groeidrijvers

  • Groei opkomende markten
  • Nieuwe technologieën
  • Duurzaamheid

Beperkingen en neerwaartse risico’s

  • Elasticiteit van de vraag
  • Margeproblemen
  • Hogere inputkosten
  • Herschikking bedrijfsactiviteiten

Download hier het rapport om meer te lezen over de meest recente prestatievooruitzichten en kredietrisicobeoordeling in de sector.

Wil je meer informatie over hoe een kredietverzekering jouw bedrijf kan helpen?

Wij helpen je graag verder