Atradius Blog

Vooruitzichten farmaceutische industrie 2024 - 2025

Geschreven door Alain Mathieu | 10-9-24 11:52

De farmaceutische industrie blijft een drijvende kracht in de mondiale economie, met positieve vooruitzichten voor de komende jaren. In 2023 bedroeg de wereldwijde verkoop van farmaceutische producten maar liefst USD 1,5 biljoen. Naar verwachting zal de productie blijven groeien, met een stijging van 3% in 2024 en 4% in 2025. Wat betekent dit voor bedrijven die actief zijn in deze sector, en welke kansen en uitdagingen liggen er in het verschiet?

Kansen en groeidrijvers

Een van de belangrijkste factoren die de groei in de farmaceutische industrie stimuleren, is de vergrijzing van de bevolking in zowel ontwikkelde markten als opkomende economieën zoals China. De toenemende vraag naar medicijnen voor chronische ziekten en de opkomst van generieke medicijnen bieden enorme groeimogelijkheden. Daarnaast zorgen verbeteringen in de gezondheidszorg en de toeleveringsketens ervoor dat opkomende markten een groter aandeel in de wereldwijde verkoop en productie van farmaceutische producten krijgen.

Ook nieuwe technologieën spelen een belangrijke rol. Kunstmatige intelligentie en big data helpen om de efficiëntie te verbeteren in geneesmiddelenontwikkeling en patiëntenzorg. Banken en investeerders zien bovendien de structurele veerkracht van de sector en bieden ruime financieringsmogelijkheden, waardoor farmaceutische bedrijven hun hoge R&D-kosten kunnen dragen.

Beperkingen en risico’s

Ondanks de positieve vooruitzichten zijn er ook uitdagingen. Een van de grootste bedreigingen is de aankomende patentklif: veel topmedicijnen verliezen de komende jaren hun patentbescherming. Dit dwingt farmaceutische bedrijven om aanzienlijk meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Daarnaast staat de sector onder druk door de stijgende overheidsschulden en de noodzaak voor overheden om hun zorguitgaven te beperken. Overheden in de VS, Japan en Europa voeren prijsreguleringen in om geneesmiddelen goedkoper te maken, wat de winstmarges van farmaceutische bedrijven kan aantasten.

Wil je meer weten?

De toekomst van de farmaceutische industrie biedt tal van mogelijkheden, maar vraagt ook om strategische voorbereiding. Benieuwd hoe jouw bedrijf kan profiteren van deze trends en welke risico’s je moet managen? Download nu onze whitepaper “Vooruitzichten farmaceutische industrie 2024-2025” en krijg waardevolle inzichten voor de toekomst van jouw onderneming.

Bron: Atradius - Publicaties