Atradius Blog

Wat is een Europees betalingsbevel?

Geschreven door Alain Mathieu | 17-10-24 15:00

Voor bedrijven die zaken doen binnen de Europese Unie, kan het innen van vorderingen over de grens soms uitdagend zijn. Om dit te vergemakkelijken, heeft de EU in 2008 het Europese betalingsbevel ingevoerd. Dit instrument helpt bij het sneller, eenvoudiger en goedkoper innen van niet-betwiste internationale vorderingen.
Hier geven we een overzicht van het Europese Betalingsbevel, de voordelen en beperkingen ervan, en hoe Atradius met incasso- en verzekeringsoplossingen een veilige invordering van uw vorderingen mogelijk maakt.

Wat is het Europese betalingsbevel?

Het Europese betalingsbevel is een gerechtelijke procedure die bedrijven in staat stelt om onbetwiste vorderingen in een ander EU-land te innen, zonder een volledige rechtszaak in dat land te voeren.

Voordelen van het Europese betalingsbevel

Het Europese betalingsbevel biedt enkele duidelijke voordelen:

  • Geen langdurige rechtszaak: Schuldeisers hoeven geen volledige rechtszaak aan te spannen in het land van de debiteur, wat de kosten en risico's verlaagt.
  • Snellere afhandeling: Het vaste formulier en de strikte termijnen maken de procedure in veel gevallen sneller dan een reguliere juridische procedure.
  • Internationale uitvoerbaarheid: Het vonnis kan in alle EU-landen worden uitgevoerd, wat schuldeisers meer zekerheid biedt bij grensoverschrijdende transacties.

Nadelen en uitdagingen van het Europese betalingsbevel

Hoewel het Europees betalingsbevel aantrekkelijk lijkt, kent het ook enkele nadelen:

  1. Uitsluitend voor onbetwiste vorderingen: Het instrument is alleen toepasbaar bij vorderingen die niet door de debiteur worden betwist. Wanneer de debiteur bezwaar maakt, kan dit alsnog leiden tot een volledige juridische procedure in het land van de debiteur.
  2. Complexe aanvraag in lokale taal: Voor de uitvoering moet de schuldeiser de benodigde documenten in de taal van het land van de debiteur indienen. Dit kan leiden tot vertalingskosten en tijdverlies.
  3. Strikte vereisten voor algemene voorwaarden: De algemene voorwaarden moeten expliciet aangeven dat de rechter in het land van de verkoper bevoegd is, en deze moeten in de taal van de debiteur zijn gecommuniceerd.
  4. Extra stappen voor uitvoerbaarheid in het buitenland: Zelfs bij een goedgekeurd betalingsbevel moet het vonnis nog uitgevoerd worden in het land van de debiteur, wat mogelijk extra juridische stappen met zich meebrengt.

Hoe Atradius kan ondersteunen

Gezien de uitdagingen van het Europese betalingsbevel biedt Atradius niet alleen incassodiensten, maar integreert deze ook in haar kredietverzekeringsoplossingen. Hierdoor kunnen bedrijven hun risico’s beter beheren en hoeven zij zich geen zorgen te maken over lange juridische procedures bij wanbetaling.

Incasso als onderdeel van de verzekeringsdekking

Met de kredietverzekeringen van Atradius, zoals mkbZeker, krijgen bedrijven niet alleen bescherming tegen wanbetaling, maar hebben zij ook toegang tot ons uitgebreide incassonetwerk. Dit betekent dat onbetaalde vorderingen snel en effectief kunnen worden geïnd, zelfs bij internationale klanten. Door de incasso- en verzekeringsdiensten te combineren, biedt Atradius klanten een krachtige oplossing waarmee zij zowel risico’s kunnen afdekken als het incassotraject soepel kunnen laten verlopen.

Lokale expertise voor hogere succesratio’s

In plaats van te vertrouwen op het Europese betalingsbevel, schakelt Atradius lokale incassospecialisten in het land van de debiteur in. Deze medewerkers zijn bekend met de lokale cultuur, wetgeving en zakelijke gebruiken, waardoor de kans op succes aanzienlijk toeneemt. Bovendien zorgt deze aanpak ervoor dat de klantrelatie intact blijft, wat cruciaal kan zijn voor toekomstige samenwerkingen.

Kortere doorlooptijden en minder kosten

Met de geïntegreerde incasso-oplossingen binnen onze verzekeringen bespaart Atradius klanten kostbare tijd en geld. Het incassotraject wordt zorgvuldig beheerd door ervaren specialisten, wat leidt tot kortere doorlooptijden en een grotere kans op succesvolle inning, zonder dat er extra juridische stappen in het land van de debiteur nodig zijn.

Conclusie

Het Europese betalingsbevel kan een handig instrument zijn voor het incasseren van onbetwiste vorderingen binnen de EU, maar brengt ook enkele beperkingen en risico’s met zich mee. Atradius biedt met haar kredietverzekeringen een veiliger en efficiënter alternatief. Dankzij ons netwerk van lokale incassospecialisten, geïntegreerd in de verzekering, kunnen bedrijven rekenen op zowel een betrouwbare afhandeling van vorderingen als op dekking tegen risico’s bij wanbetaling.

Bent u geïnteresseerd in hoe Atradius u kan helpen uw internationale betalingen te beschermen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek onze volledige incasso- en verzekeringsmogelijkheden. Zo blijft u onbezorgd ondernemen, waar uw klanten zich ook bevinden.

Atradius staat klaar om u te adviseren bij elke stap, zodat u vertrouwen kunt opbouwen, zelfs in onzekere tijden.