Met de herverkiezing van Donald Trump blijft de focus op het America First-beleid een economische uitdaging voor Europa. Terwijl Trump zich richt op zijn binnenlandse agenda, van belastingverlagingen tot verminderde regelgeving en een rigide migratiebeleid, ontstaat er onzekerheid rond de handelsrelaties met Europa. Hoewel de directe economische schok wellicht beperkt blijft, zien we mogelijke veranderingen in handelsrelaties.
De Amerikaanse economie zal op korte termijn waarschijnlijk profiteren van lagere belastingen en minder regelgeving, met optimistische reacties op de beurs als gevolg. Dit kan een tijdelijk stimulerend effect hebben, maar brengt ook hogere rentevoeten met zich mee, wat de waarde van de dollar opdrijft en de Amerikaanse export op de lange termijn bemoeilijkt. Dit aspect geeft een onverwachte voorsprong aan exportlanden zoals Nederland en Duitsland.
Daarnaast kan het Amerikaans protectionisme leiden tot importtarieven die de Europese economie raken. Trump heeft in zijn campagne aangegeven verdere invoerheffingen te willen opleggen, wat de Nederlandse industrie onder druk kan zetten, vooral in de sectoren als chemie, farmacie, machinebouw en voertuigonderdelen. Deze verschuivingen in handelsrelaties kunnen leiden tot terughoudendheid bij Europese ondernemers om te investeren in innovatieve en productiviteitsverhogende technologieën.
De economische uitdagingen als gevolg van politieke onzekerheid en protectionisme kunnen de Europese industrie verzwakken. Nederland en Europa profiteren traditioneel van een open economie, die voordelen biedt zoals kennisuitwisseling, comparatieve voordelen en schaalvoordelen. Dit model komt nu onder druk te staan, aangezien de globalisering afneemt. Dit vraagt om een nieuwe kijk op risico’s en de manier waarop bedrijven omgaan met internationale samenwerking.
De onzekerheid rond Amerikaans beleid ontmoedigt ondernemers om te investeren in nieuwe technologieën en duurzame oplossingen. In een tijd waarin economische transities ook bijdragen aan het behalen van klimaatdoelen, wordt het essentieel voor bedrijven om voorbereid te zijn op een toekomst van minder voorspelbare handelsrelaties.
In het licht van deze onzekerheden biedt Atradius verschillende oplossingen om bedrijven te beschermen en financieel weerbaar te houden. De juiste strategieën voor risicobeperking zijn essentieel nu bedrijven worden geconfronteerd met de mogelijkheid van importtarieven en een mindere mate van samenwerking met internationale partners.
Ondanks de uitdagingen biedt de economische druk een kans voor Europa om zichzelf te versterken. Met initiatieven op het gebied van R&D, internationale infrastructuur en kapitaalmarkten kunnen Europese landen samenwerken om een stabieler economisch fundament te bouwen. Atradius is hier een partner in, door niet alleen bescherming te bieden, maar ook kennis en begeleiding waarmee Europese ondernemers sterker kunnen staan in een tijd van globale verschuivingen.