Bedrijf failliet waarmee je samenwerkt: wat nu?
Het is wellicht één van de grootste nachtmerrie van elke ondernemer. Het bedrijf waarmee je een samenwerking heeft, is failliet gegaan.
Je hebt nog behoorlijk wat facturen openstaan die echt betaald moeten worden zodat jij ook de rekeningen kan betalen. Maar is er nog wat te halen bij een failliet bedrijf? In veel gevallen is dat wel zo. Het is daarbij wel belangrijk om goed de weg te weten. Daar is namelijk niet iedere ondernemer van op de hoogte. Hoog tijd dus om in dit artikel te vertellen wat de mogelijkheden zijn als er een bedrijf failliet is.
Wat kan je doen als een bedrijf failliet is?
Er zijn een aantal zaken die je kunt doen wanneer een bedrijf failliet is. Op het moment dat er een bedrijf daadwerkelijk failliet is verklaard, wordt er een curator toegewezen. Allereerst is het belangrijk dat je gespecificeerd jouw vorderingen indient bij de curator. Deze curator zal een lijst maken van alle crediteuren en in eerste instantie oordelen of bepaalde crediteuren kunnen worden betwist. Aan de hand van de beschikbare middelen binnen het bedrijf, de zogenaamde boedel, en alle schulden, kan de curator bepalen of en welke schulden kunnen worden voldaan. Werknemers en de belastingdienst hebben in dat geval vaak voorrang. Is er een financiering bij een bank met gestelde zekerheden? Dan zal die ook eerst moeten worden voldaan. Vaak komt het voor dat de curator bij een failliet bedrijf moet vaststellen dat er geen ruimte is om crediteuren te betalen. Dit betekent dat er geen ruimte is om jouw facturen te voldoen. Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het wel belangrijk om de curator dit zo snel mogelijk te laten bevestigen. Met deze bevestiging kan je in ieder geval de BTW die berekend is over de facturen terugvragen bij de Belastingdienst.
Hoe afhankelijk ben jij van je grootste klant?
Behoud je groei met Atradius. Doe gratis een kredietwaardigheidscheck en ontdek hoe jouw (potentiële) klanten er financieel voorstaan.