Bouwen aan een duurzame toekomst

Wanneer het gaat om CO2-uitstoot, behoren gebouwen tot de grootste vervuilers. Dit komt deels door de materialen die voor de bouw worden gebruikt, zoals staal, glas en beton, die enorme hoeveelheden energie vergen voor productie. Daarnaast is er de energie die wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen, te koelen en te verlichten.

In Nederland zijn gebouwen verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot. De verwarming van gebouwen alleen al was verantwoordelijk voor 14% van de totale broeikasgasemissies in 2020. We kunnen hiervoor niet enkel naar de industrie wijzen, aangezien een groot deel hiervan afkomstig is van de verwarming van woongebouwen.

Een oud en energie-inefficiënt bouwbestand

Een groot deel van onze woningen en utiliteitsgebouwen is verouderd. Slechts een derde van de gebouwen in Nederland is minder dan 40 jaar oud. Dit is belangrijk omdat oudere gebouwen vaak slecht geïsoleerd zijn en afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen voor warmte en licht. Nederland behoort tot de landen met een hoge CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking in de residentiële sector, mede door het gebruik van aardgas voor verwarming in veel huishoudens.

Renovatie biedt groeikansen

Het streven naar een schone energietransitie biedt veel kansen voor de bouwsector. Deze variëren van grote infrastructuurprojecten tot de installatie van isolatie en technologieën zoals zonnepanelen en warmtepompen in bestaande gebouwen. De Nederlandse overheid heeft bijvoorbeeld €1 miljard gereserveerd tot 2030 voor emissievrije en schone bouwprojecten.

Ambitieuze EU-brede initiatieven, waaronder het REPowerEU-plan dat zich richt op de installatie van fotovoltaïsche zonne-energie, zouden de groei in de sector moeten stimuleren. Ook het Nationale Energie- en Klimaatplan van Nederland en de toenemende vraag naar groene gebouwen bij investeerders, eigenaren en bewoners, zullen de groei van schone energie in de bouwsector bevorderen.

Uitdagingen voor de groene ambities

Er liggen echter uitdagingen in het verschiet. De bouwsector heeft te maken met stijgende materiaalprijzen en een lager consumentenvertrouwen. De hoge inflatie en rentekosten maken het voor veel mensen moeilijk om hun verouderde verwarmingssystemen te vervangen door duurzamere opties zoals warmtepompen. Daarnaast is er een tekort aan geschoolde arbeidskrachten, wat de transitie naar schone energie bemoeilijkt.

Toch is er reden tot optimisme. De voorspelde groei in de sector zal deels te danken zijn aan projecten voor schone energie. Door te investeren in renovatie en duurzame technologieën kunnen we bijdragen aan een duurzame toekomst.

Download de Atradius factsheet "Clean Energy Transition: Construction" voor meer informatie over de kansen en uitdagingen in deze transitieperiode.

Wil je meer informatie over hoe een kredietverzekering jouw bedrijf kan helpen?

Wij helpen je graag verder