Omzetgroei in de transportsector: kansen en risico's

In het tweede kwartaal van 2024 zag de transportsector in Nederland een omzetstijging van bijna 4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Dit markeert het tweede opeenvolgende kwartaal van groei voor de sector, met bijzonder sterke prestaties in het vervoer over land en de post- en koeriersbranche. Dit klinkt als goed nieuws, maar de cijfers vertellen ons ook dat deze groei gepaard gaat met toenemende risico's, zoals een stijging in faillissementen binnen de sector.

Voor bedrijven in deze sector betekent deze ontwikkeling niet alleen kansen, maar ook het belang van het goed managen van risico’s, zoals wanbetaling en liquiditeitsproblemen.

Kansen in de transportsector

Binnen de transportsector hebben verschillende subbranches uitzonderlijk goed gepresteerd. Zo liet het personenvervoer over de weg een omzetstijging zien van maar liefst 94 procent, en ook het goederenvervoer over de weg deed het met een groei van 49 procent uitstekend. De luchtvaart en opslag- en vervoersdiensten zagen ook een sterke toename in omzet.

Deze groei biedt enorme kansen voor ondernemers in de sector. De vraag naar transport en logistieke diensten blijft toenemen, mede door de groei van e-commerce en globalisering. Dit vraagt om een strategische aanpak van bedrijven die willen profiteren van de toenemende vraag naar hun diensten.

Toenemende faillissementen: een signaal om risico’s te beheersen

Hoewel de cijfers voor de omzetgroei positief zijn, geeft een ander aspect van de sector reden tot bezorgdheid. Het aantal faillissementen binnen de transportsector nam in het tweede kwartaal van 2024 toe tot 85, een stijging van 213 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Deze cijfers tonen aan dat, ondanks de groei, veel bedrijven moeite hebben om financieel gezond te blijven.

Voor ondernemers is dit een belangrijk signaal: groei kan leiden tot succes, maar brengt ook risico’s met zich mee. Faillissementen in de sector kunnen bijvoorbeeld leiden tot onbetaalde facturen en verstoringen in de leveringsketen, wat weer directe gevolgen kan hebben voor de cashflow en continuïteit van je eigen bedrijf.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Voor bedrijven in de transportsector is het essentieel om niet alleen te focussen op groei, maar ook op risicomanagement. Een kredietverzekering kan hierbij een cruciale rol spelen. Met een kredietverzekering bescherm je je onderneming tegen financiële risico’s, zoals wanbetaling door klanten die in financieel zwaar weer verkeren. Dit biedt je de zekerheid dat je altijd betaald krijgt, zelfs wanneer een klant failliet gaat.

Daarnaast kan een kredietverzekering je helpen om veiliger nieuwe klanten aan te nemen. Atradius biedt bijvoorbeeld kredietwaardigheidschecks, waarmee je eenvoudig kunt inschatten of nieuwe zakenpartners financieel gezond zijn. Dit voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Conclusie: Groei met vertrouwen in 2024

De transportsector in Nederland biedt kansen voor groei, maar deze kansen gaan gepaard met risico’s. Het stijgende aantal faillissementen in de sector onderstreept het belang van een sterke focus op risicomanagement. Met de juiste maatregelen, zoals een kredietverzekering en een goed debiteurenbeheer, kun je jouw bedrijf beschermen en met vertrouwen inspelen op de groeiende vraag.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Het laatste nieuws in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief