Het opstellen van een financieel plan
Voor veel ondernemers is het vrij eenvoudig om hun plannen te presenteren. Een idee omzetten in een ondernemersplan is vaak nog wel te doen.
De uitdaging zit eerder in het vertalen van deze plannen naar een goed financieel plan. Dit is het meest uitdagend, maar wel één van de belangrijkste aspecten van jouw ondernemersplan. Hieruit blijkt immers of je plan voldoende rendement kan opleveren. Het loont daarom zeker hier moeite en aandacht aan te besteden. In dit artikel zullen we je meer vertellen over hoe je een goed financieel plan kunt opstellen.
Het investerings- en financieringsplan
Het eerste element dat terugkomt in het financieel plan is de investeringsbegroting. Hierin geef je aan welke investeringen nodig zijn om jouw plannen te realiseren. Dit kan met andere woorden van alles zijn. Wellicht is het nodig om een nieuw pand te betrekken met een bijbehorende verbouwing. Het kan ook zijn dat je extra voorraad moet aanschaffen. Dit zijn allemaal voorbeelden van investeringen die nodig zijn om jouw plannen te realiseren.
Wanneer helder is welke investeringen nodig zijn, kan je bepalen hoe deze investeringen gefinancierd kunnen worden. In het ideale geval kan je de betreffende investeringen uit eigen middelen financieren. Hierbij moet je echter wel goed kijken wat dit betekent voor de liquiditeit op de langere termijn. Wanneer jouw plan slaagt, dan kan dat groei betekenen met eveneens groeiende debiteurenportefeuille. Deze groeiende debiteurenportefeuille zal op zijn beurt weer de nodige cashflow opslokken. Zet jezelf dus niet te krap wat betreft liquiditeiten en houd wat middelen beschikbaar om de groei mee te financieren.
Je kunt vreemd vermogen aantrekken om jouw investeringen te financieren. De bekendste plek om vreemd vermogen aan te trekken is de bank. Wanneer jouw bedrijf goed rendeert en je zelf een deel van de investering kunt financieren, dan is er voor een bank een goed uitgangspunt om je te financieren. Tegenwoordig zijn er naast banken voldoende andere partijen die vreemd vermogen kunnen verschaffen. Denk hierbij aan crowdfunding, waarbij jij je door de crowd laat financieren.
De exploitatiebegroting
Bij de exploitatiebegroting wordt het pas echt uitdagend. Door middel van deze exploitatiebegroting in jouw financieel plan breng je feitelijk de toekomstige winst- en verliesrekening in beeld. Hieruit moet dus ook blijken of jouw plannen voldoende potentie hebben. De kunst is om deze inschatting zo realistisch mogelijk te doen. Het uitgangspunt is daarbij de omzetprognose. Er zijn verschillende benaderingen om tot de juiste omzetprognose te komen. Je kunt dit bijvoorbeeld vanuit de markt benaderen wanneer je dit goed in beeld hebt gebracht. Je maakt daarbij een inschatting welk deel van deze markt jij denkt te veroveren.
Als je bijvoorbeeld een winkel hebt, dan kan je de omzet ook inschatten op basis van branche informatie. Vaak zijn hierin zaken opgenomen als gemiddelde omzet per vierkante meter. Dit is een mooi en aantoonbaar uitgangspunt om de omzet mee te bepalen. Met de omzet kan je de exploitatiebegroting verder vorm geven door de inkoop en de kosten van de omzet af te halen. Vervolgens blijft alleen de potentiële winst over. Een financier kan hiermee ook toetsen of er ruimte is om de financieringslasten te dragen. In een financieel plan is het verstandig een exploitatiebegroting voor meerdere jaren op te nemen. Het is gebruikelijk om dit voor drie jaar te doen.
De liquiditeitsprognose
Bij de exploitatiebegroting gaven we al aan dat er door groei soms extra liquiditeitsdruk ontstaat. Zo kan een groeiende debiteurenportefeuille de liquiditeiten opslokken. In dit geval is het verstandig dit zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit kan je doen door een liquiditeitsprognose op te nemen in jouw financieel plan. Hiermee maak je een schets van het verloop van het saldo op jouw rekening. Over het algemeen wordt dit op maandniveau gedaan. Per maand bepaal je wat er aan omzet binnenkomt en welke kosten je moet betalen. Hiermee breng je het saldoverloop in beeld en is het ook helder of je uitkomt met de beschikbare liquide middelen. Zo niet? Dan is het helder dat je een behoefte hebt aan krediet om jouw plannen te realiseren. Dit kan je vervolgens meenemen richting jouw financier.
Een financieel plan en mkbZeker
Een financieel plan kan verstoord worden doordat de omzet niet gehaald wordt. Daarnaast kunnen er ook liquiditeitsproblemen ontstaan doordat debiteuren niet of later betalen. Met mkbZeker regel je een aantal zaken om dit risico af te dekken. Zo kun je vooraf een goede kredietwaardigheidscheck doen en schat je beter in of deze prospect tijdig de facturen gaat betalen. Wanneer de betaling uitblijft, dan heb je de mogelijkheid om de vordering over te dragen aan Atradius collections. Dit is een uitstekend incassobureau met wereldwijde dekking. Als de vordering uiteindelijk oninbaar blijkt te zijn, dan is 90% van de vordering verzekerd.