Incassokosten berekenen

Wanneer je zakendoet met particulieren, dan heb je er zeker mee te maken: incassozaken. Particulieren genieten vanuit de wet bescherming tijdens het zaken doen met bedrijven.

Zo ook met het rekenen van incassokosten. Op 1 juli 2012 is de wet Normering buitengerechtelijke incassokosten (WIK) ingegaan. Feitelijk is het een staffel, welke aangeeft hoeveel procent van de vordering aan incassokosten berekend mag worden als de incassoprocedure ervoor niets heeft opgeleverd.

Hieraan zijn een aantal wettelijke eisen gesteld. Als jij met jouw onderneming actief bent in de B2B zijn deze wettelijke bepalingen niet altijd van toepassing.

Staffel incassokosten:

Belang van de zaak Buitengerechtelijke kosten Aanvulling
€ 0,00                 - € 2.500,00 15% met een minimum van € 40,00
€ 2,501,00         - € 5.000,00 10%  
€ 5.001,00       - € 10.000,00 5%  
€ 10.001,00   - € 200.000,00 1%  
meer 0,50% met een maximum van € 6.775,00

Incassokosten berekenen in de B2B

Goed om te vermelden is dat de incassokosten waar we in dit artikel over spreken de buitengerechtelijke incassokosten zijn. Het gaat dan dus om de kosten die zijn gemaakt om de vordering te innen bij de debiteur, exclusief gerechtelijke kosten. Indien je actief bent in de B2B is het meest logisch om het berekenen van de incassokosten vast te leggen in jouw algemene voorwaarden. Wanneer je incassokosten gaat berekenen, dan moet je kunnen aantonen dat jouw debiteur de algemene voorwaarden hebt ontvangen. Je kunt dit doen door in jouw offerte naar jouw voorwaarden te verwijzen, of deze direct meesturen met de offerte. Mocht je in jouw algemene voorwaarden het berekenen van incassokosten niet hebben meegenomen, dan is automatisch de wet Normering buitengerechtelijke incassokosten van toepassing.

Wanneer incassokosten berekenen in de B2B?

Het is altijd de vraag wat het juiste moment is om de incassokosten in rekening te brengen. Je hebt immers een relatie met jouw klant en als het even kan wens je verder samen te werken als je de betaling hebt ontvangen. Het te snel berekenen van de incassokosten kan de relatie met jouw klant beschadigen. Het meest logische is om jouw facturatie- en debiteurenbeheer proces wat je binnen jouw onderneming hebt te doorlopen. Dus beginnen met 2 herinneringsfacturen, telefonisch herinneren en een het versturen van een definitieve aanmaning. Mocht betaling toch uitblijven, dan is het een logisch moment om de incassokosten in rekening te brengen. Het is uiteraard dan wel verstandig om dit in de definitieve aanmaning ook wel ingebrekestelling genoemd aan te geven.

De vraag is ook of je het berekenen van de incassokosten zelf wenst te doen, of dat je dit deel uitbesteedt aan een incassobureau. Zij kunnen ook door middel van minnelijke incasso zorg dragen dat jouw klant betaalt en dat de relatie met jouw klant zoveel mogelijk intact blijft. Voordeel is dat jij je meer kunt focussen op jouw core business en dat een professionele partij voor jouw klant vaak wat dwingender werkt. Daardoor is er een grotere kans dat je de vordering kunt incasseren.

Incassokosten berekenen en Atradius

Met een kredietverzekering bij Atradius heb je het risico op wanbetaling goed afgedekt en heb je veel incasso werkzaamheden uitbesteed. Daardoor hoef jij je niet langer bezig te houden met incassokosten berekenen.

Bij Atradius is het incassotraject namelijk inbegrepen. Mocht betaling van jouw klant uiteindelijk uitblijven dan is de vordering voor 90% verzekerd.

Wil je weten of een kredietverzekering past bij jouw onderneming?

Wij vertellen je graag meer over onze diensten en helpen je deze optimaal samen te stellen