Is jouw facturatieproces klaar voor de nieuwe Europese e-facturatie-eisen?

Binnenkort verandert er veel op het gebied van B2B-facturatie in Europa. De nieuwe “VAT in the Digital Age” (ViDA) regelgeving maakt dat het versturen van een simpele pdf-factuur binnenkort niet meer voldoet aan de eisen. Verschillende Europese landen hebben al hun tijdlijn vastgesteld: Duitsland begint in 2025, gevolgd door België en Frankrijk in 2026, en Nederland zal uiterlijk in 2030 e-facturatie verplicht stellen. Maar wat betekent dit voor jouw onderneming?

Wat is e-facturatie, en waarom wordt het nu verplicht?

E-facturatie, ook wel elektronische facturatie genoemd, betekent dat facturen digitaal worden uitgewisseld in een gestandaardiseerd formaat dat geautomatiseerde verwerking mogelijk maakt. Het gaat dus niet alleen om een digitale versie van een papieren factuur, maar om een geavanceerd formaat dat naadloos geïntegreerd kan worden met boekhoud- en betalingssystemen. Deze e-facturen maken foutloze en snelle verwerking mogelijk – een groot voordeel voor bedrijven, zeker met de invoering van de nieuwe ViDA-regels.

De voordelen van e-facturatie

Door over te stappen naar e-facturatie, bereid je je bedrijf niet alleen voor op toekomstige wetgeving, maar creëer je ook meer efficiëntie en controle in je betalingsprocessen.

Hier zijn enkele voordelen:

  • Efficiëntie en kostenbesparing: De overgang naar digitale facturen maakt het versturen en ontvangen van facturen sneller en elimineert de kosten van papieren facturen, zoals druk- en verzendkosten.
  • Foutreductie: E-facturatie is gestructureerd en elimineert manuele invoerfouten. Dit zorgt voor een soepelere cashflow en betere samenwerking met klanten en leveranciers.
  • Compliance met EU-regelgeving: Door nu over te stappen op e-facturatie, blijft jouw onderneming compliant met de aankomende ViDA-regels en voorkom je last-minute stress.
  • Betere inzichten en controle: E-facturatie maakt het makkelijker om jouw financiële gegevens te beheren en inzicht te krijgen in facturen die nog betaald moeten worden. Zo behoud je de controle over je cashflow.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De deadlines komen dichterbij, en elk bedrijf dat in de EU zakendoet zal moeten overstappen naar e-facturatie om compliant te blijven. Deze verandering kan in eerste instantie uitdagend lijken, maar met de juiste ondersteuning kun je de overstap soepel maken. Atradius staat klaar om bedrijven te helpen met het integreren van e-facturatie en biedt waardevolle tools en begeleiding om de overstap probleemloos te laten verlopen.

Begin vandaag met de voorbereiding

Met de implementatie van ViDA-regels op komst, is dit hét moment om jouw facturatieproces onder de loep te nemen. Kies voor toekomstbestendigheid en ga voor een digitale, veilige en compliant oplossing. Benieuwd naar wat e-facturatie kan betekenen voor jouw onderneming? Ontdek de kracht van een naadloos en geautomatiseerd facturatieproces – en wees voorbereid op de toekomst.

Nu is de tijd om jouw facturatie klaar te maken voor de toekomst.

Wil je weten of een kredietverzekering past bij jouw onderneming?

Wij vertellen je graag meer over onze diensten en helpen je deze optimaal samen te stellen