De voor- en nadelen van factoring

Bij factoring laat je de facturen vooruit betalen door een factoringmaatschappij. Hierdoor heb je het geld eerder tot jouw beschikking.

Factoring heeft een aantal interessante voordelen voor sommige bedrijven. Het kan de sleutel zijn om groeiambities te realiseren indien er veel cash gaat zitten in de groei. Toch is het niet voor ieder bedrijf de meest interessante oplossing. Het is namelijk een manier van financieren van jouw debiteuren en daar betaal je uiteraard ook voor. Daarom is het niet altijd de meest voordelige oplossing voor bedrijven. Ook kan het beheer van jouw debiteuren, uitgevoerd door een andere partij, ten koste gaan van de klanttevredenheid.

Hoe gaat factoring in zijn werk?

Factoring is een vorm van financieren, maar de manier kent een behoorlijk aantal verschillen ten opzichte van de reguliere bankfinanciering. Bij de reguliere bankfinanciering word je namelijk als bedrijf getoetst op kredietwaardigheid. Een bank wil namelijk toetsen of een bedrijf in staat is de rente en aflossing lasten te kunnen dragen. Bij factoring werkt dat echter anders. Zij willen graag weten of jouw klanten in staat zijn om jouw factuur te betalen. Daarom zullen ze de klanten toetsen op kredietwaardigheid in plaats van jijzelf. Ze weten daardoor beter wat het risico is om de factuur, die bij jouw klant uitstaan, voor te schieten.

Het kan dus voorkomen dat de factoringmaatschappij de factuur niet wil voorschieten, omdat jouw klant niet kredietwaardig genoeg is. Op het moment dat dit niet het geval is, schieten ze de factuur geheel of deels voor. Hierdoor heb je de liquiditeit snel tot jouw beschikking en kan je dat inzetten om bijvoorbeeld de groei van jouw bedrijf te financieren. Hierbij wordt ook het debiteurenbeheer uit je handen genomen. Door middel van een strak debiteurenbeheer wordt getracht de vordering zo snel mogelijk te innen.

Benieuwd naar de kredietwaardigheid van jouw klant?

De voor- en nadelen van factoring

Wanneer jouw bedrijf in een behoorlijke groeispurt zit, dan zijn de voordelen van factoring dat je sneller liquiditeiten tot jouw beschikking heeft. Deze liquiditeiten zijn vaak het grote struikelblok bij groei. Als je groeit, dan groeit jouw debiteurenportefeuille ook. Je kunt dan tegen een grens aanlopen doordat het saldo van de rekening de bodem bereikt. Hierdoor wordt de groei van jouw bedrijf belemmerd. Factoring kan dan een uitkomst bieden. Een ander voordeel is dat je geen omkijken meer hebt naar jouw debiteurenbeheer. Dit wordt volledig voor jou gedaan.

Uiteraard kleven er ook nadelen aan. Zo betaal je regelmatig een behoorlijke provisie aan de factoringmaatschappij. Daar krijg je ook wat voor terug, maar het is daarmee niet altijd de meest voordelige oplossing. Je geniet ook wat minder vrijheid in de manier waarop je het debiteurenbeheer invult. Een dergelijke maatschappij vraagt veel informatie alvorens ze tot factoring overgaan. Daarnaast hebben ze niet altijd het juiste gevoel bij de klant en zetten ze fors in op een strak debiteurenbeheer. Dit komt de relatie met jouw klant niet altijd ten goede.

 

De kredietverzekering als alternatief voor factoring

Mocht de liquiditeitspositie niet direct een issue zijn binnen jouw onderneming, dan is factoring vaak niet de meest logische keuze. Wanneer jouw debiteurenportefeuille wel een behoorlijk ondernemersrisico vertegenwoordigd, dan kan de kredietverzekering een beter alternatief zijn. Ook hiervoor kan je vooraf de kredietwaardigheidscheck doen. Het debiteurenbeheer doe je zelf en houd je dus tevens zelf in de hand. Mocht betaling uitblijven? Dan heb je met de kredietverzekering wel de mogelijkheid om de vordering over te dragen aan een incassobureau. Levert dit traject uiteindelijk niks op, dan is de vordering of een deel daarvan verzekerd. Hierdoor is het debiteurenrisico dus ook goed afgedekt.

 

Atradius als kredietverzekeringsoplossing

Met een kredietverzekering van Atradius heb je een kredietverzekering die speciaal ontwikkeld is voor MKB bedrijven met een omzet tot € 10 miljoen. Ook hier kun je de kredietwaardigheid laten checken van jouw potentiële klant. Met Atradius collections heb je een uitstekend incassobureau tot je beschikking waaraan je de vordering uit handen kunt geven. Mocht betaling uiteindelijk uitblijven, dan is 90% van de vordering verzekerd.

Wil je vrijblijvend advies ontvangen?

Laat nu direct jouw gegevens achter