De voor- en nadelen van factoring
Bij factoring laat je de facturen vooruit betalen door een factoringmaatschappij. Hierdoor heb je het geld eerder tot jouw beschikking.
Factoring heeft een aantal interessante voordelen voor sommige bedrijven. Het kan de sleutel zijn om groeiambities te realiseren indien er veel cash gaat zitten in de groei. Toch is het niet voor ieder bedrijf de meest interessante oplossing. Het is namelijk een manier van financieren van jouw debiteuren en daar betaal je uiteraard ook voor. Daarom is het niet altijd de meest voordelige oplossing voor bedrijven. Ook kan het beheer van jouw debiteuren, uitgevoerd door een andere partij, ten koste gaan van de klanttevredenheid.
Hoe gaat factoring in zijn werk?
Factoring is een vorm van financieren, maar de manier kent een behoorlijk aantal verschillen ten opzichte van de reguliere bankfinanciering. Bij de reguliere bankfinanciering word je namelijk als bedrijf getoetst op kredietwaardigheid. Een bank wil namelijk toetsen of een bedrijf in staat is de rente en aflossing lasten te kunnen dragen. Bij factoring werkt dat echter anders. Zij willen graag weten of jouw klanten in staat zijn om jouw factuur te betalen. Daarom zullen ze de klanten toetsen op kredietwaardigheid in plaats van jijzelf. Ze weten daardoor beter wat het risico is om de factuur, die bij jouw klant uitstaan, voor te schieten.
Het kan dus voorkomen dat de factoringmaatschappij de factuur niet wil voorschieten, omdat jouw klant niet kredietwaardig genoeg is. Op het moment dat dit niet het geval is, schieten ze de factuur geheel of deels voor. Hierdoor heb je de liquiditeit snel tot jouw beschikking en kan je dat inzetten om bijvoorbeeld de groei van jouw bedrijf te financieren. Hierbij wordt ook het debiteurenbeheer uit je handen genomen. Door middel van een strak debiteurenbeheer wordt getracht de vordering zo snel mogelijk te innen.