Borg jouw groei met een strak debiteurenbeheer
Debiteurenbeheer is binnen de meeste ondernemingen een onderschatte activiteit. Dat is spijtig, want een groot deel van de faillissementen heeft slecht debiteurenbeheer als onderliggende oorzaak.
Een goed debiteurenbeheer kan ervoor zorgen dat je jouw groeiambities kunt financieren vanuit jouw cashflow. Het is dus de hoogste tijd om je eigen debiteurenbeheer strak te trekken en dit artikel helpt je daarbij.
Jouw debiteurenrisico in kaart brengen
Jouw debiteurenrisico inzichtelijk maken is een belangrijke stap. Voornamelijk wanneer je op factuurbasis werkt, is dit een essentiële factor in het stroomlijnen van jouw debiteurenbeheer. Dit kan je bereiken door de opbouw van jouw debiteurenportefeuille in kaart te brengen. Hoe is de verspreiding van het debiteurenrisico? Heb je één grote klant welke zorgt voor een groot deel van de liquiditeit?
Indien dit het geval is dan is het goed om na te denken over de gevolgen wanneer een klant niet betaalt. Brengt dit risico de continuïteit van je onderneming in gevaar? Als het uitblijven van betalingen van bepaalde debiteuren serieuze gevolgen kan hebben dan is het verstandig om maatregelen te treffen. Daarmee beperk je het debiteurenrisico binnen jouw onderneming om zo jouw ambities en doelstellingen te bewerkstelligen. Hoe gaat de implementatie nu eigenlijk in zijn werk?
Een strak debiteurenbeheer implementeren
Het is belangrijk om jouw debiteurenbeheer strak neer te zetten binnen jouw eigen onderneming. Dit begint al op het moment dat je optionele nieuwe klanten benadert. Worden er momenteel acties ondernomen binnen jouw bedrijf om te toetsen of jouw prospects kredietwaardig zijn? Veel ondernemingen toetsen dit vooraf niet, met als gevolg dat facturen niet op tijd worden betaald. Of sterker nog: dat betaling volledig uitblijft en er incassomaatregelen getroffen moeten worden.
Uiteraard kan je zakendoen met minder kredietwaardige klanten. Je kunt in dat geval het debiteurenrisico beperken door alternatieve betalingsafspraken te maken. Bijvoorbeeld door een deel van de factuur vooruit te laten betalen. Om jouw prospect en potentiële samenwerking op kredietwaardigheid te toetsen heb je diverse mogelijkheden.
Investeer en factureer
De volgende stap in het debiteurenbeheer is het stroomlijnen van jouw facturatieproces. Indien je met grote regelmaat hoge bedragen factureert, dan is een investering in goede facturatie software geen gemis. Met name wanneer jouw software naast facturatie doeleinden ook geschikt is voor de inrichting van je processen. Door de tijd die je hiermee bespaart, verdien je deze investering snel terug. Juiste software zorgt er helaas niet voor dat je het proces van een strak debiteurenbeheer goed uitvoert. Het helpt je echter wel om jouw betalingsherinneringen strak in te regelen kort nadat de betalingstermijn is verstreken.
In dit proces is het verstandig om de volgende stappen goed in te regelen:
- Versturen van twee betalingsherinneringen kort na verstrijken van de betalingstermijnen;
- Telefonische reminder geven aan klant;
- Versturen aanmaning/ingebrekestelling;
- Inschakelen van een incassobureau
Wanneer je handelt vanuit deze stappen, zal dit bijdragen aan het creëren van druk bij jouw klanten om de facturen tijdig te betalen. Dit heeft direct invloed op jouw cashflow en geeft je zo meer ruimte om met eigen middelen de groei van jouw onderneming te financieren. Jij kunt zo veilig blijven ondernemen. Daarnaast kom je richting jouw klant professioneel over. Je laat zien dat je dit proces strak hebt ingericht, waardoor betalingsplichten serieus genomen worden door jouw debiteuren.
Partijen om mee samen te werken voor een goed debiteurenbeheer
Is jouw debiteurenbeheer strak ingeregeld, uitgaande van de bovenstaande stappen en punten? Zo ja, dan heb je de juiste stappen genomen om jouw debiteurenrisico te verlagen. Volledige garantie dat jouw debiteuren betalen heb je echter nooit. Het kan helaas nog steeds gebeuren dat er vanuit een externe partij druk moet worden gezet om je betalingen te vorderen.
Een nauwe samenwerking aangaan met een betrouwbaar incassobureau is om die reden een onderdeel van strak debiteurenbeheer. Het verkleinen van de risico’s is uiteindelijk het voornaamste doel. Het compleet afdekken van dit debiteurenrisico kan je doen door jouw debiteuren te verzekeren. Met een kredietverzekering van Atradius heb je een toegankelijke dienst waarmee je dit kunt regelen. In deze service zitten de kosten voor het incassobureau inbegrepen via Atradius Collections, een incassobureau met wereldwijde dekking.