Duurzaamheid waarborgen met een kredietverzekering

Gemiddeld 40% van de activa van een onderneming bestaat uit vorderingen. In de huidige grillige markt kan het uitblijven van betalingen een grote operationele bedreiging vormen.

Een onderneming met een lage marge en veel openstaande vorderingen bij een paar grote afnemers kan in de financiële problemen komen en zelfs failliet gaan. Bovendien moeten ondernemingen, door groei in volwassen markten en de margedruk, verder kijken dan hun bestaande klantenbestand om concurrerend te blijven.

Als ondernemer dien je, om nieuwe afnemers te winnen, vaak gunstige betalingscondities aan te bieden in een vrijwel onbekende omgeving. De snelheid van de technologische ontwikkelingen en het effect hiervan op het consumentengedrag en de marktvraag, in combinatie met variaties in overheidsregulering en politieke instabiliteit in belangrijke markten, kunnen jouw risicoprofiel snel veranderen. Openstaande vorderingen en het niet bewust zijn van risico’s zijn belangrijke uitdagingen waar jij en jouw bedrijf in deze onrustige tijd mee te maken hebben.

Wat kan een kredietverzekering voor mijn onderneming betekenen?

Een goed middel om het risico van openstaande vorderingen te minimaliseren bij het betreden van nieuwe markten is een kredietverzekering. Dit is niet alleen een middel om jouw winst, cashflow en eigen vermogen te beschermen, maar het ondersteunt ook de groei van jouw onderneming op een strategische en veilige manier. Een kredietverzekering stel je niet alleen in staat nieuwe klanten in nieuwe markten leverancierskrediet te bieden (kopen op rekening), maar ook jouw kredietlijnen uit te breiden naar bestaande sectoren en klanten, zonder jouw risico te verhogen.

Met een kredietverzekering bij Atradius ben je beschermd tegen schade die jij oploopt door onbetaalde facturen. Daarbij voeren wij een kredietwaardigheidscheck uit bij jouw nieuwe (en bestaande) afnemers en monitoren wij hun financiële situatie, om ervoor te zorgen dat jij aan kredietwaardige afnemers levert. En hier stopt het niet bij, met een kredietverzekering maak je ook heel voordelig gebruik van onze incassodiensten voor achterstallige betalingen. En in sommige gevallen kan een kredietverzekering ook politieke risico’s op exportkredieten dekken, zoals het onvermogen om valuta om te wisselen of geld over te maken naar jouw bankrekening.

Benieuwd naar de kredietwaardigheid van jouw klant?

Wat kost een kredietverzekering?

Minder dan je denkt, vaak nog geen half procent. De premie wordt doorgaans gebaseerd op jouw omzet, de omvang van de vorderingen met nadruk op jouw grootste afnemers, het risiconiveau van jouw afnemers, het schadeverleden, de industriesectoren en de marktlocaties. De premie verdien je daarbij vaak snel terug: je kunt oninbare reserves vrijmaken, verzekeringskosten fiscaal aftrekken en jouw werkkapitaal verhogen, Tegelijkertijd krijg je makkelijker toegang tot hogere bankkredieten tegen lagere kosten dankzij jouw verbeterde kredietwaardigheid. Zo kan jij je richten op de groei van jouw onderneming en hoef je geen tijd meer te steken in het beoordelen van de risico’s of je druk te maken over openstaande facturen.

 

Verminder jouw werklast met software

Heb je een groot klantenbestand? Zowel in binnen- en buitenlandse markten? Dan heb je waarschijnlijk veel administratieve werklast om jouw lopende contracten te beheren en te zorgen dat jij jouw geld ontvangt, helemaal in geval van wanbetaling door je afnemers of zelfs bij een faillissement.

 

Onze software helpt jou met jouw creditmanagement en het beheer van je polis: de factureertermijn, respijttermijnen, de periodieke omzetopgave voor de berekening van de premie, het tijdig aanvragen van voldoende verzekeringsdekking en het melden van eventuele negatieve (kredietwaardigheids)informatie van jouw klanten.

Door gebruik te maken van de softwareoplossing van Atradius die de belangrijkste processen automatiseert, kan je eenvoudig jouw werklast minimaliseren en het gebruik en de resultaten van jouw kredietverzekering optimaliseren. Onze softwareoplossing maakt het bijvoorbeeld mogelijk om jouw actuele dekkingsbehoefte te bewaken door het automatisch instellen van de juiste limietaanvragen of openstaande facturen en achterstallige vorderingen te signaleren.

 

Wil je weten of een kredietverzekering past bij jouw onderneming?

Wij vertellen je graag meer over onze diensten en helpen je deze optimaal samen te stellen