Herken en voorkom faillissementsfraude

Jaarlijks zijn er veel bedrijven die failliet gaan. In de meeste gevallen door financiële problemen, maar soms is er sprake van fraude. Dit noemen we faillissementsfraude.

In dit artikel bespreken we de vormen van faillissementsfraude, hoe je deze herkent en hoe je de schade kunt beperken.

Wat is faillissementsfraude?

Als een onderneming failliet gaat kan het voorkomen dat er fraude wordt gepleegd. De fraudeur maakt opzettelijk schulden bij een bedrijf en laat de onderneming daarna failliet gaan. De fraudeur kan ook een onderneming overnemen en deze express failliet laten gaan. Deze vorm heet faillissement met voorbedachten rade.

Een onderneming kan ook bewust schuldeisers benadelen. De fraudeur houdt dan bezittingen of geld geheim voor bedrijven die nog geld van hem krijgen. De fraudeur kan ook schuldeisers misleiden door goederen onder de marktprijs te voorkomen en sommige schuldeisers voorrang geven ten opzichte van andere schuldeisers.

Signalen van faillissement

Een onderneming gaat niet van de één op andere dag failliet. Als je het vermoeden hebt dat jouw klant in de financiële problemen zit is het van belang signalen tijdig te herkennen. Heeft je klant bijvoorbeeld een hoog personeelsverloop, onregelmatige bestellingen en betalingen? Dit zijn signalen van financiële problemen en wellicht aanstaand faillissement. 

Wat kan je doen bij faillissementsfraude?

Denkt je dat je te maken hebt met faillissementsfraude? Maak dan een melding bij de Fraudehelpdesk en neem contact op met de curator. Het is belangrijk informatie met de curator te delen over de failliete ondernemer die jou nog geld schuldig is. Hiermee beoordeelt de curator of er sprake is van wanbeleid door de schuldenaar. Als dit zo is zal de curator het gehele faillissementstekort van hem vorderen. De curator kan er ook voor kiezen transacties van de schuldenaar die nadelig zijn voor schuldeisers, terug te draaien.

Weet met wie je zaken doet?

Zorg dat je voldoende inzicht hebt in de financiële situatie van jouw afnemers en blijf dit monitoren. Op deze manier kunt financiële schade voorkomen door tijdig in te grijpen. Je kunt bijvoorbeeld een kredietwaardigheidscheck doen van een nieuwe potentiële klant (of een bestaande klant). Bij de Kamer van Koophandel kan je van tevoren gegevens opvragen die het nodige inzicht geven. Andere partijen, zoals kredietverzekeraars kunnen ook zo’n check voor jou uitvoeren.

Benieuwd naar de kredietwaardigheid van jouw klant?

Veel voorkomende vormen van faillissementsfraude

  • Het bevoordelen van crediteuren: sommige schuldeisers worden door de frauduleuze ondernemer vlak voor het faillissement nog snel betaald. Andere mensen die nog geld krijgen van de ondernemer blijven zitten met hun rekening.
  • Onttrekkingen: Bij een faillissement zal een curator het vermogen en de bezittingen van het bedrijf beheren. De curator maakt afspraken met de schuldeisers over de rekeningen. Als een ondernemer geld of goederen uit het zicht van de curator houdt, is dat fraude. 
  • Ondernemers die met opzet overeenkomsten aangaan die ze niet kunnen betalen. De geleverde goederen worden doorverkocht, zonder betaling aan de leverancier. Tegen de tijd dat leveranciers hun geld opeisen en faillissement aanvragen is de frauduleuze ondernemer verdwenen.
  • Ondernemers die hun bedrijf verkopen, zodat de koper het failliet kan laten gaan. De koper neemt het bedrijf over voor een symbolisch bedrag, terwijl de verkoper hem onderhands betaalt voor het overnemen van het bedrijf. De nieuwe eigenaar zorgt er vervolgens voor dat de boekhouding en alle bezittingen van waarde verdwijnen, waardoor schuldeisers en werknemers hun vorderingen niet kunnen innen.
  • Turboliquidatie: de bestuurder ontbindt en beëindigt op eigen initiatief een rechtspersoon op dezelfde dag. Dit kan alleen als er geen bezittingen (baten) zijn. In de praktijk wordt hier soms misbruik van gemaakt. De bezittingen worden door de bestuurder weggesluisd en de schulden blijven achter. Schuldeisers zijn hiervan het slachtoffer en krijgen hun geld niet. 
  • Bij een faillissement is een bestuurder met zijn zakelijk en soms ook met zijn privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Om geen geld kwijt te raken stellen frauduleuze ondernemers kort voor het faillissement een zogeheten ‘katvanger’ aan. Dit is iemand zonder geld, die als bestuurder, eigenaar of aandeelhouder in het KvK Handelsregister wordt ingeschreven. Deze ‘katvangers’ worden vaak op straat geworven en zijn lastig terug te vinden.

Loop geen risico en kies voor zekerheid

Voorkom wanbetaling en onderneem actie als jouw klant de factuur niet betaald. Een kredietverzekering beschermt jouw onderneming tegen schade die je oploopt door onbetaalde facturen. Jouw klant kan bijvoorbeeld failliet gaan, of zich financieel amper boven water houden. Onbetaalde facturen komen niet alleen voor bij onbekende of nieuwe klanten, bijna 50 procent van alle non-betalingen ontstaan bij afnemers waarmee je een stabiele relatie hebt opgebouwd. Met een kredietverzekering krijg jij alsnog je geld als jouw klant niet in staat is om te betalen. Zo wordt ondernemen ineens een heel stuk aantrekkelijker en kan jij je focussen op dat waar je als ondernemer het beste in bent.

 

Wil je vrijblijvend advies ontvangen?

Laat nu direct jouw gegevens achter