Inzicht in jouw debiteuren met facturatie software

Wanneer je voor jezelf begint, dan ben je genoodzaakt te investeren. Soms zijn die investeringen fors en de andere keer iets minder spannend, maar de startfase kost altijd meer dan dat het oplevert.

Voor jou als ondernemer kan deze spannende fase daarom ook een beetje pijn doen. Hierin schuilt een gevaar. Namelijk dat je initieel niet in zaken durft te investeren die in jouw startfase juist veel toegevoegde waarde kunnen opleveren.

Investeren in facturatie software is één van die zaken. Maar dit is niet voor iedereen even essentieel. Voor de freelancer die elke maand dezelfde factuur opstelt en verstuurt is facturatie software niet echt noodzakelijk. Voor de starter die meerdere kleine klanten heeft waaraan gefactureerd wordt? Voor die starter kan facturatie software een zeer waardevolle investering zijn. 

Waarom facturatie software?

Diverse partijen bieden laagdrempelige facturatie software aan, welke ook voor de starter toegankelijk en gebruikersvriendelijk zijn. Veel van die software is online, wat een aantal voordelen met zich meebrengt:

  • Je hoeft niet langer te werken met papieren facturen, want alles is digitaal.
  • De facturen komen direct bij de klant. Vaak is het mogelijk om jouw factuur te koppelen aan praktische betaaldiensten als iDeal.
  • Mogelijkheid tot koppeling met internetbankieren, waardoor een betaling van je klant direct inzichtelijk is in de facturatie software.
  • Indien jouw klant een product of dienst in abonnementsvorm afneemt is het meestal mogelijk om een herhaal factuur te maken waardoor je maar eenmalig de factuur hoeft op te stellen.
  • Gegevens staan in de cloud dus alles is overal beschikbaar.

Voordelen van facturatie software

Het belangrijkste voordeel van goede facturatie software is het inzicht dat het je oplevert. Je kunt snel en eenvoudig jouw debiteurenportefeuille in kaart brengen. Welke debiteur betaald heeft en welke nog niet. Herinneringen zijn hierdoor eenvoudig vanuit het systeem te versturen. Met dit inzicht kan je dus eenvoudig tot de gewenste acties overgaan.

Facturatie software is een essentieel middel om goed debiteurenbeheer te doen. Door goed debiteurenbeheer staan de verdiende middelen sneller op de rekening. Dat geeft je meer ruimte om te ondernemen – en jouw groeiambities te realiseren.  Daarmee is de investering snel terugverdiend.

Waarom is facturatie software belangrijk is voor de continuïteit van jouw bedrijf?

Veel (startende) ondernemers onderschatten het belang van goed debiteurenbeheer. En dat terwijl meer dan een kwart van de faillissementen een gevolg is van debiteuren die te laat – of helemaal niet – betalen. Voor startende bedrijven die snelle groei ervaren kan slecht debiteurenbeheer een gevaar zijn. Zeker wanneer financiering nodig is voor het vormgeven van de groei. Als betaling in een dergelijk geval uitblijft, dan is de kans groot dat je als ondernemer niet aan jouw eigen betalingsverplichtingen kan voldoen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de continuïteit van je onderneming. Facturatie software helpt om jouw beheer strak te trekken en zo het risico te beperken.

Hoe kan ik het debiteurenrisico verder beperken naast goede facturatie software?

Met alleen goede facturatie software tackel je nog niet het volledige debiteurenrisico. Het kan nog steeds voorkomen dat je zaken gaat doen met een niet-kredietwaardige klant. Hoe goed jouw facturatie software ook werkt, de kans dat deze klant laat of helemaal niet gaat betalen is vrij groot.

Het risico kan je verkleinen door preventief een goede kredietwaardigheidscheck te doen, samen te werken met een goed incassobureau en jouw debiteuren te verzekeren.

Atradius en het beperken van het debiteurenrisico

Met een kredietverzekering van Atradius tref je in één keer een groot aantal maatregelen die het debiteurenrisico beperken. De debiteuren die je wilt verzekeren worden namelijk vooraf gecheckt op hun kredietwaardigheid. Daarnaast is het incassodeel goed geregeld doordat dit in de dienstverlening inbegrepen zit. Dit wordt uitbesteed aan Atradius Collections: een incassobureau met wereldwijde dekking. Wanneer jouw debiteur uiteindelijk toch niet betaalt, dan is een percentage van de openstaande vordering verzekerd.

Wil je meer informatie over hoe een kredietverzekering jouw bedrijf kan helpen?

Wij helpen je graag verder