De deurwaarder: een onderdeel van het bedrijfsleven, waar je als ondernemer liever niet mee te maken krijgt.
Vroeg of laat zal je deze echter hoogstwaarschijnlijk nodig hebben, om de vordering bij jouw niet-betalende debiteur te innen. Bijvoorbeeld om de deurwaarder te laten dagvaarden, of beslag te laten leggen op eigendommen. Daar zitten relatief hoge kosten aan verbonden. Deze kosten kan je in veel gevallen doorrekenen aan jouw debiteur. Tenzij deze bijvoorbeeld failliet gaat. Van een kale kip kan je niets plukken. Hier zit dus een behoorlijk financieel risico aan vast.
Daar kan je jouw onderneming echter voor indekken. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Wanneer jij jouw debiteurenbeheer effectief hebt ingericht, zal je in de praktijk weinig te maken krijgen met de kosten voor de deurwaarder. Een goede inrichting van dit beheer betekent namelijk een sterke samenwerking met een vast incassobureau. Bij een gerechtelijke procedure zal het bureau waar je mee samenwerkt de deurwaarder inschakelen, indien nodig.
Wanneer je zelf jouw debiteur voldoende hebt herinnerd, maar dit niets heeft opgeleverd, dan kan je de vordering overdragen aan een incassobureau. Over het algemeen zal het incassobureau initieel via minnelijke incasso de vordering proberen te incasseren. Dit betekent incassatie zonder juridische middelen. In deze fase komt het geregeld voor dat het incassobureau een betalingsafspraak kan maken met jouw debiteur.
Ook gebeurt het regelmatig dat de vordering volledig wordt overgemaakt, na een eerste schrijven van het incassobureau. Dit is de voornaamste reden om in zee te gaan met een incassobureau. Het aanschrijven door een incassobureau schroeft de drang bij je debiteur om te betalen flink op. In deze fase worden nog geen juridische middelen ingezet en zijn er dus ook nog geen kosten voor een deurwaarder.
Wanneer de minnelijke incasso niets oplevert kan er alsnog overgegaan worden op juridische incasso. De kans dat de vordering in goed overleg bij jou arriveert is zeer klein. In deze fase in het incassotraject werk je hoogstwaarschijnlijk samen met een gespecialiseerde advocaat. Deze advocaat zal in veel gevallen tevens een deurwaarder inschakelen, om een aantal juridische incasso activiteiten uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld het tekenen van een vonnis, of het leggen van beslag. Pas in dit stadium steken de kosten van de deurwaarder de kop op. En daarbovenop, de kosten voor de advocaat en eventuele andere juridische kosten. In veel gevallen kunnen deze kosten worden verhaald op jouw debiteur. Deze is tenslotte de veroorzaker van dit proces.
Zoals je ziet kan een vordering op jouw debiteur een behoorlijk arbeidsintensief traject worden. Het kan ervoor zorgen dat je focus niet langer gericht is op zaken waar het echt om draait. Namelijk het creëren van een florerende onderneming. Het kan daarom een logische keuze zijn om een groot deel van jouw debiteurenbeheer uit te besteden. En daarbij het risico dat jouw debiteur uiteindelijk helemaal niet betaalt, te verzekeren.
Met een kredietverzekering bij Atradius heb je dit in één keer geregeld. Aan de vooravond van een nieuwe samenwerking wordt er een kredietwaardigheidscheck op jouw debiteur uitgevoerd. Hierdoor weet je exact met wie je zaken gaat doen – en of je eventuele strakke betalingsafspraken moet maken. Met minder kredietwaardige klanten is dit aan te raden.
Met mkbZeker heb je tevens een incassobureau achter de hand met wereldwijde dekking. Namelijk Atradius Collections. Daarmee heb je ook de eventuele minnelijke incasso en de juridische incasso geregeld. Je hoeft je dus nooit meer persoonlijk te bekommeren om de kosten voor een deurwaarder.
Mocht betaling uiteindelijk toch volledig uitblijven, dan is 90% van jouw vordering verzekerd. Met een kredietverzekering kan je weer verantwoord ondernemen. En jouw groeiambities realiseren.