Lange DSO: de onzichtbare vervaging van bedrijfsliquiditeit

Als ondernemer is het beheer van werkkapitaal essentieel voor het soepel laten verlopen van je bedrijfsactiviteiten. Werkkapitaal is als zuurstof voor je organisatie - zonder voldoende werkkapitaal is het moeilijk om te groeien en te floreren. Helaas ervaren veel ondernemers tegenwoordig een toenemende druk op hun werkkapitaal door een stijgende Days Sales Outstanding (DSO). Dit is de tijd tussen het versturen van een factuur en het ontvangen van de betaling ervan. In dit blog willen we je bewust maken van de impact van een lange DSO en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

De stijgende druk op werkkapitaal

Je werkkapitaal is het verschil tussen je vlottende activa (zoals debiteuren, voorraden en liquide middelen) en je kortlopende verplichtingen (zoals crediteuren en kortlopende leningen). Het vertegenwoordigt het geld dat je nodig hebt om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Een belangrijk onderdeel van het werkkapitaalbeheer is het minimaliseren van de DSO.

Helaas is de DSO de laatste tijd aanzienlijk gestegen voor veel bedrijven wereldwijd. Dit betekent dat je langer moet wachten op betalingen nadat je een product of dienst hebt geleverd. Er zijn verschillende oorzaken voor deze stijgende trend. Een belangrijke oorzaak voor het uitstel van betaling is de voorraadvorming bij bedrijven. De uitbraak van de coronapandemie veroorzaakte aanzienlijke verstoringen in de toeleveringsketen, wat resulteerde in langere levertijden. Dit had een directe impact op bedrijven, aangezien ze niet langer konden beschikken over hun essentiële grondstoffen en producten. Een andere oorzaak was dat sommige klanten strengere betalingsvoorwaarden hanteren, en anderen simpelweg hun betalingen uitstellen om hun eigen liquiditeit te behouden.

De gevolgen van een lange DSO

Een lange DSO heeft ernstige gevolgen voor je cashflow. Het vertraagt de instroom van geld, wat kan leiden tot financiële stress en beperkingen in je bedrijfsvoering. Je kunt problemen ondervinden bij het betalen van leveranciers, het investeren in groei en het uitvoeren van je dagelijkse operaties. Bovendien kan een hoge DSO de kredietwaardigheid van je bedrijf aantasten, waardoor het moeilijker wordt om leningen te verkrijgen of nieuwe klanten aan te trekken.

Het belang van bewustwording

Het is van cruciaal belang dat je je bewust bent van de impact van een lange DSO op je bedrijf. Alleen door je bewust te zijn van dit probleem kun je proactieve maatregelen nemen om de DSO te beheersen en je cashflow te verbeteren. Hier zijn enkele strategieën die je kunt overwegen:

  1. Strakkere betalingsvoorwaarden: Denk na over het herzien van je betalingsvoorwaarden en het stellen van strengere deadlines om klanten aan te moedigen sneller te betalen.
  2. Actief debiteurenbeheer: Implementeer een goed debiteurenbeheersysteem om facturering en opvolging van betalingen te stroomlijnen. Stuur herinneringen en betalingsherinneringen naar je klanten om ervoor te zorgen dat facturen op tijd worden betaald.
  3. Kredietwaardigheid checken: Beoordeel je kredietbeleid en wees selectiever bij het aannemen van nieuwe klanten. Voer een grondige kredietwaardigheidscheck uit en overweeg vooruitbetalingen of aanbetalingen te vragen aan risicovollere klanten.
  4. Incentives voor vroege betaling: Bied kortingen of andere voordelen aan klanten die hun facturen vroegtijdig betalen. Dit kan hen motiveren om sneller te betalen en de DSO te verkorten.
  5. Verbetering van het factureringsproces: Zorg ervoor dat je factureringsprocessen efficiënt en nauwkeurig zijn. Minimaliseer fouten en vertragingen bij het opstellen en versturen van facturen om betalingsvertragingen te voorkomen.
  6. Onderhandelingen met leveranciers: Communiceer met je leveranciers om betalingsvoorwaarden te bespreken die beter aansluiten bij je cashflow. Mogelijk kun je langere betalingstermijnen of betalingsregelingen afspreken om je werkkapitaal te optimaliseren.
  7. Overweeg een kredietverzekering: Een van de handigste tools die ondernemers kunnen gebruiken om hun DSO te verkorten en de druk op hun werkkapitaal te verlichten, is het hebben van een kredietverzekering. Een kredietverzekering biedt bescherming tegen het risico van wanbetaling door klanten en kan aanzienlijke voordelen bieden voor je debiteurenbeheer.

Hoe een kredietverzekering je helpt om je DSO te verlagen en kosten te besparen

Met een kredietverzekering van Atradius krijg je toegang tot waardevolle informatie over de kredietwaardigheid van je klanten en helpt je met bovenstaande strategieën. Dit stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen bij het aangaan van nieuwe zakelijke relaties. Je kunt potentiële klanten beoordelen op hun vermogen om tijdig te betalen voordat je met hen in zee gaat. Dit helpt je om risicovollere klanten te identificeren en maatregelen te nemen om jezelf te beschermen. Bovendien biedt onze kredietverzekering ondersteuning bij het incassoproces. Als een klant niet tijdig betaalt, kun je rekenen op onze expertise om je te helpen bij het innen van openstaande bedragen. Dit vermindert niet alleen de administratieve last en kosten van incasso, maar het zorgt er ook voor dat je sneller betalingen ontvangt en je DSO verlaagt.

Daarbij stelt een kredietverzekering je in staat om met meer vertrouwen zaken te doen. Je kunt nieuwe markten en klanten verkennen, wetende dat je beschermd bent tegen het risico van betalingsproblemen. Dit opent de deur naar groeimogelijkheden en stelt je in staat om je bedrijf te ontwikkelen zonder je zorgen te maken over onbetaalde facturen. En het is vooral waardevol in onzekere economische tijden, wanneer het risico op betalingsproblemen namelijk toeneemt, geeft een kredietverzekering je gemoedsrust en helpt het je bedrijf te beschermen tegen de negatieve gevolgen van een lange DSO.

We kunnen concluderen dat je door je bewust te zijn van een lange DSO en proactieve maatregelen te nemen, je de druk op je werkkapitaal kan verminderen en je financiële gezondheid kunt verbeteren. Het is belangrijk om te streven naar een efficiënt debiteurenbeheer en samen te werken met klanten en leveranciers om betalingsprocessen te stroomlijnen. Met een geoptimaliseerde DSO kun je je bedrijf op een stabiele en gezonde groeipad houden. Houd je werkkapitaal in balans en laat het dienen als een solide basis voor je succesvolle onderneming.

Ben je op zoek naar manieren om kosten te besparen en je financiële situatie te verbeteren?

Bij Atradius helpen we je graag!