Risico’s herkennen is noodzakelijk als het gaat om de toekomst van jouw onderneming.
De kern van gezond ondernemerschap is het kennen van de markt, het (her)kennen van valkuilen, obstakels en risico's en vervolgens is het de kunst deze risico’s te vermijden.
Elk bedrijf is anders en dus zijn ook de mogelijke risico’s anders. Ook iedere ondernemer is anders, ga je bijvoorbeeld voor zekerheid? Of ben je juist een risiconemer? Wat alle ondernemers wel gemeen hebben met elkaar zijn de afwegingen die ze maken: wat zijn mijn risico’s en wat levert het op? In dit artikel geven wij 11 tips om jouw onderneming te beschermen tegen risico’s.
Heb je een goed personeelsbestand?
- Je werknemers zijn het belangrijkste kapitaal binnen jouw organisatie. Om succesvol te kunnen groeien, dient je onderneming een sterke marktpositie te hebben. Het aantrekken en behouden van de beste mensen is hierbij van cruciaal belang - zeker in deze kenniseconomie. Jouw medewerkers zijn immers degenen die het meeste contact hebben met je klanten en die de dagelijkse problemen oplossen. Alleen dankzij hun expertise en talent kan jij jouw plannen verder vormgeven en je positie versterken.
- Het is niet altijd wat een ondernemer wilt horen, maar zorg dat je vervangbaar bent. Mocht je door omstandigheden uitvallen, dan worden uw werknemers verantwoordelijk voor het draaiende houden van het bedrijf. Het is verstandig om dit, voordat de situatie zich voordoet, met elkaar te bespreken. Wat verwacht je van jouw personeel als je niet aanwezig bent? Dit geldt ook voor andere sleutelfiguren binnen het bedrijf. Wat gebeurt er als zij jouw onderneming verlaten? Voorkom dat kennis de deur uitloopt.
- Tegenwoordig kan alles wat je nodig hebt met een paar klikken in huis worden gehaald. Of je nu zin hebt in een pizza of een cadeau voor een vriend wilt kopen. Als het aankomt op het zoeken van personeel, is het een ander verhaal. Het is niet altijd gemakkelijk om op het juiste moment aan het juiste personeel te komen. Bij het binnenhalen van geschikte mensen is het vooral belangrijk om hun achtergrond te checken. Jouw personeel moet niet alleen gekwalificeerd zijn, maar ook betrouwbaar. Zorg er ook voor dat je het talent dat je al in huis hebt koestert en laat ze als een magneet fungeren voor het aantrekken van nieuwe mensen.
Ben je beschermd tegen fraude?
- Phishing en acquisitiefraude zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime. Controleer of jouw IT-systemen zijn beveiligd tegen deze bedreigingen. Vooral de kleinere bedrijven treffen minder vaak technische en organisatorische maatregelen. Hierdoor neemt niet alleen de kans toe dat zij slachtoffer worden, maar ook is de impact groot als het mis gaat.
- Biedt je personeel cursussen aan zodat ze frauduleus gedrag leren herkennen. Ook is het belangrijk dat ze zelf inzien hoe belangrijk het is dat ze op al hun apparaten op een veilige manier werken.
Heb je een bedrijfsnoodplan?
- Schade aan je gebouw door een brand of storm is ook een risico waar je rekening mee dient te houden. Zorg dat je bent voorbereid op dit soort noodsituaties middels een risico-analyse en noodscenario’s die klaarliggen. Weet hoe de procedures eruitzien en wat jouw rol is. Mocht je het gebouw niet in eigendom hebben, vraag dan de eigenaar van je pand hiernaar.
- Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat een organisatie moet doen als een calamiteit zich voordoet. Een goed voorbereide hulpverlening draagt bij aan het zoveel mogelijk beperken van de gevolgen. Zorg ervoor dat jouw medewerkers weten wat van hen verwacht wordt in noodsituaties. Organiseer daarvoor bijvoorbeeld een BHV-workshop en voer samen oefeningen uit.
Heb je zicht op jouw klanten, onderneming en financieren?
- Het is belangrijk om de financiële situatie van zowel nieuwe als bestaande klanten te controleren. Hoe zit het met hun kredietwaardigheid en betaalgedrag? Ook een klant waar je al jaren zaken mee doet, kan in de problemen raken of zelfs failliet gaan. Blijf het betaalgedrag dus goed monitoren.
- Ben je op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen jouw onderneming? Voorkom tunnelvisie en kijk goed om je heen. Beoordeel de markt waarin je actief bent en volg de prestaties van concurrenten. Dit zorgt ervoor dat je tijdig signalen van zwakte of risico ziet waarop je kunt inspelen.
- Weet je hoe jouw cashflow er het komende jaar uitziet? Als je dit niet inzichtelijk hebt, is het belangrijk om een voorspelling te maken. Als de cashflow in de toekomst negatief dreigt te worden, dien je vandaag te handelen. Probeer het saldo van openstaande facturen te verlagen en zet meer acties op incasso.
- Verzeker jouw bedrijf tegen schade die ontstaat als een klant je facturen niet kan betalen middels een kredietverzekering. Een kredietverzekering biedt zekerheid en het beschermt je onderneming via:
- Informatie over zakelijke afnemers: kredietlimieten tonen kredietwaardigheid, met deze informatie kan je inschatten met welke klanten je beter wel, of geen zaken kunt doen op krediet
- Incassoproces inbegrepen: incassokosten op zakelijke afnemers zijn meeverzekerd
- Schadevergoeding bij betalingsonvermogen van zakelijke afnemers
Daarbij biedt Atradius jou inzicht in de economische situatie in landen en vooruitzichten voor sectoren, wat bijdraagt aan jouw commerciële kansen.
Onze specialisten denken graag met je mee
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Graag geven wij je inzicht in jouw verzekerbare risico's en gaan we voor je op zoek naar de best passende oplossingen voor je bedrijf. Want iedere onderneming is tenslotte uniek.