De coronapandemie laat diepe sporen na in onze samenleving en het bedrijfsleven wordt hard getroffen.
Een groot deel van de bedrijven staan er momenteel financieel zwak voor. Dit betekent dat er nu meer bedrijven zijn met een gemiddeld tot zeer hoog kredietrisico, dan ondernemingen met een laag of geen risico. Ondernemers die op krediet aan bedrijven leveren hebben hierdoor een verhoogd risico dat leveringen of diensten niet betaald worden.
Veel bedrijven werden door steunpakketten geholpen en overeind gehouden. Ook de tijdelijke uitstel van belastingen speelt hierbij een grote rol, maar op het moment dat de belastingen weer betaald moeten worden, is de verwachting dat veel bedrijven alsnog zullen omvallen. De steunpakketten worden niet in één keer ingetrokken. Dit gaat geleidelijk, ook het terugbetalen van uitgestelde belasting. Als alles in één keer stopt, is de ellende namelijk niet te overzien.
Omdat de overheidssteun in veel landen binnenkort wordt afgebouwd of al is stopgezet wordt er wereldwijd een sterke toename van het aantal faillissementen verwacht, wat in 2022 neerkomt op een stijging van 33%. In Nederland blijft het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting nog laag en daalt dit zelfs ten opzichte van het al lage niveau in 2020. In 2022 staat wel een stijging (+26%) in het vooruitzicht ten opzichte van de periode vóór corona.
Als ondernemer kan je zelf veel doen om valkuilen en obstakels te herkennen. Ben je bijvoorbeeld op de hoogte van de kredietwaardigheid van jouw klanten? En in hoeverre ken je hun financiële situatie? Doe bijvoorbeeld een gratis kredietcheck en ontvang een beoordeling over het risico op non-betaling van de door jou opgegeven organisatie.
We kunnen hieruit opmaken dat het beschermen van jouw bedrijf tegen financiële onzekerheden meer dan ooit belangrijk is. Jouw financiering moet voldoende flexibel zijn om tegenslagen te kunnen opvangen. Is er voldoende ruimte onder de kredietfaciliteit en zijn eventuele convenanten in afspraken met de bank ruim genoeg gesteld? En ook niet onbelangrijk, tot wanneer is de faciliteit beschikbaar en tegen welke rentepercentage?
Het afsluiten van een debiteurenverzekering (ook wel kredietverzekering) is wat je nu nog steeds kunt doen. Een kredietverzekering beschermt jouw onderneming tegen financiële schade die je oploopt door onbetaalde facturen. Er is een kans dat ook jouw afnemer door de coronacrisis failliet gaat, of zich financieel amper het hoofd boven water kan houden. Met een kredietverzekering krijg je alsnog jouw geld als een afnemer niet in staat is om te betalen. Een kredietverzekering biedt in tijden van crisis de volgende zekerheden:
Voor ondernemingen die al beschikken over een kredietverzekering, is het verstandig om jouw dekking en polis extra te controleren: