Exporteren: waar let ik op?

In Nederland is export al eeuwenlang een belangrijke motor voor onze economie. We zijn echt een handelsland en exporteren daarom graag.

Daar komt bij dat Nederland een klein land is en exporteren al snel een interessante stap is om verdere groei te realiseren. Toch zijn er een aantal facetten waar je op dient te letten indien je begint met exporteren. Een goede voorbereiding is ook in dit geval het halve werk. Daarom vertellen we je in dit artikel graag hoe jij je zo ideaal mogelijk voorbereid.

Exporteren voorbereiden door een goed exportplan

Net zoals de start van jouw bedrijf is het starten van exporteren een hele nieuwe periode. Dit vraagt in eerste instantie om een goede voorbereiding in de vorm van een goed exportplan. Geef hierin duidelijk aan welk doel het exporteren dient. Welke kansen liggen er in die markt en welke doelgroep wil je bedienen? Bekijk ook welke investering nodig is om jouw plannen te realiseren en welke omzet je uiteindelijk uit jouw exportplannen denkt te kunnen realiseren. Het marktonderzoek is ook een belangrijk aspect van het exporteren. Onderzoek goed wie jouw doelgroep is en hoe groot deze groep werkelijk is. Het kan verstandig zijn dit onderdeel uit te besteden aan een lokale expert. Meestal is dit een marketeer. Een marketeer kan namelijk ook in beeld brengen via welke kanalen de desbetreffende doelgroep goed te bereiken is.

Een ander belangrijk aspect is uiteraard naar welke landen jij wilt exporteren. De meest gekozen landen zijn de directe buurlanden van Nederland. Zo wordt het meest naar Duitsland en België geëxporteerd. Dat is vrij logisch, omdat deze landen het meest lijken op Nederland. Daarnaast zijn deze landen op het gebied van transport overzichtelijk. Hierdoor is transport voor export vrij eenvoudig te regelen.

Het wordt ingewikkelder wanneer je naar andere continenten wilt exporteren, zoals Azië of Afrika. Je krijgt dan te maken met een andere wet- en regelgeving en andere vervoersvormen. Exporteren naar dit soort landen gaat vaak over de zee of via de lucht. Een andere complicerende factor is dat je met andere culturen te maken krijgt.

Ken de lokale gebruiken bij exporteren

Zeker wanneer je buiten de gebruikelijke landen gaat exporteren, is het belangrijk om jezelf goed te verdiepen in de lokale gebruiken. Je kunt zich de gebruiken van het betreffende land eigen maken door er allereerst meer over te lezen. Op onze kennispagina vind je landeninformatie als je bijvoorbeeld wilt zakendoen in Frankrijk of Engeland. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal keer af te reizen naar het land in kwestie. Tegelijkertijd kan je dan de desbetreffende afzetmarkt bezoeken en wellicht enkele concurrenten bekijken. Door dit te doen krijg je goed inzicht in de zakelijke gebruiken van het land.

Wet en regelgeving bij exporteren

Naast de cultuur zijn de wet- en regelgeving ook zeer belangrijke aspecten bij het exporteren. In andere landen krijg je te maken met andere wetten en andere regels. Bij exporteren zijn de invoerrechten zeer belangrijk om goed inzicht in te krijgen. Dit kan namelijk een behoorlijke invloed hebben op jouw marge. Daarnaast kunnen de wet- en regelgeving omtrent productaansprakelijkheid behoorlijk verschillen. Ook daarin is een goede voorbereiding van belang. Breng dit risico in beeld en kijk of dit mogelijk is af te dichten met een goede verzekering. De financiële schade uit productaansprakelijkheid kan namelijk behoorlijk oplopen.

Andere risico’s bij exporteren

Naast de productaansprakelijkheid krijg je ook te maken met andere risico’s. Eén van die zaken is dat je debiteuren in het buitenland hebt. Dit geeft een andere dimensie aan jouw debiteurenbeheer. Allereerst zal je facturen, herinneringen en dergelijke in de taal van het desbetreffende land moeten sturen. Wanneer betaling uitblijft, dan zal je een incassotraject moeten starten. Daarvoor heb je hulp nodig van een partij die dat kan in het betreffende land. Vaak is dit een incassobureau die de mensen en de middelen heeft om ook in andere landen incassotrajecten uit te voeren. Hiervoor is onder andere juridische kennis op dit gebied nodig.

Exporteren en Atradius

Het afnemen van een kredietverzekering bij Atradius kan een verstandige keuze zijn wanneer je gaat exporteren naar binnen Europa, maar ook daarbuiten. Je kunt vooraf een kredietwaardigheidscheck doen van de prospect waarmee je in het buitenland zaken wil gaan doen. Mocht een betaling uitblijven, dan kan je de vordering uitbesteden aan Atradius Collections. Dit is een uitstekend incassobureau met wereldwijde dekking. Mocht de betaling uiteindelijk uitblijven, dan is 90% van de vordering verzekerd.

Wil je meer informatie over hoe een kredietverzekering jouw bedrijf kan helpen?

Wij helpen je graag verder