Krijg jouw kredietrisico onder controle: Slimme strategieën voor veilige groei

In de wereld van zakendoen is het leveren op krediet een veelgebruikte praktijk. Je levert eerst, en je klant betaalt later. Maar dit brengt risico’s met zich mee. Wat gebeurt er als je klant niet op tijd, of zelfs helemaal niet, betaalt? Dit kan jouw onderneming flink onder druk zetten, de cashflow verstoren en zelfs leiden tot financiële problemen of faillissement. Om dit te voorkomen, is het cruciaal om jouw kredietrisico te beheersen.

In dit blog ontdek je de belangrijkste strategieën en oplossingen om jouw bedrijf te beschermen tegen wanbetalingen en veilig te laten groeien.

De risico’s van kredietverlening

Wanneer je op krediet levert, loop je altijd het risico dat een klant zijn facturen niet betaalt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de cashflow en winstgevendheid van jouw onderneming. Hoe groter de openstaande bedragen, hoe groter het risico voor jouw bedrijf. Om dit risico te beperken, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar die jouw onderneming kunnen ondersteunen.

Welke oplossing past bij jouw bedrijf?

  1. Eigen voorziening of reservering dubieuze debiteuren

    Sommige bedrijven bouwen zelf reserves op om verliezen door onbetaalde facturen op te vangen. Dit lijkt eenvoudig en goedkoop, maar het brengt verborgen kosten en risico's met zich mee. Zelf verantwoordelijk zijn voor het kredietbeheer kan arbeidsintensief zijn, en zonder een stevige financiële buffer kan een wanbetaling een flinke klap betekenen.
  2. Factoring

    Een factoringmaatschappij koopt jouw facturen vooruit, wat betekent dat je direct een groot deel van je factuurbedrag ontvangt. Dit vermindert het risico van non-betaling aanzienlijk, maar het kost je wel een percentage van de factuurwaarde en kan impact hebben op de klantrelatie.
  3. Letter of Credit (L/C)

    Dit is een bankgarantie die betaling waarborgt zodra de juiste goederen geleverd zijn. Het biedt zekerheid, maar het proces kan tijdrovend en duur zijn, met name bij frequente transacties.

  4. Kredietverzekering

    Een kredietverzekering biedt de meest complete bescherming. Mocht een klant niet betalen, dan ontvang je een vergoeding voor de schade. Dit zorgt voor een stabiele cashflow en geeft je de ruimte om veilig te investeren en groeien, zonder constant zorgen te hoeven maken over wanbetalingen.

Veilig en verantwoord groeien

Om te kunnen groeien, moet je risico's nemen, maar dat moet wel op een verantwoorde manier. Een kredietverzekering biedt jou de zekerheid die je nodig hebt om zakelijke kansen met vertrouwen te benutten. Door jouw betalingsrisico af te dekken, kun je nieuwe klanten bedienen zonder je zorgen te maken over hun kredietwaardigheid. Atradius helpt je hierbij met uitgebreide marktinformatie en een internationale incassoservice.

Tijdig handelen

Het is essentieel om tijdig een kredietverzekering af te sluiten, voordat problemen zich voordoen. Veel ondernemers wachten tot het te laat is, wanneer hun klanten al in financiële problemen verkeren. Zorg ervoor dat je op tijd actie onderneemt om je bedrijf te beschermen en gebruik te maken van gunstige voorwaarden.

Krijg jouw kredietrisico onder controle

Bescherm jouw onderneming tegen financiële risico's!