Stuur financieel met de omloopsnelheid debiteuren (DSO)

Wanneer je op factuurbasis werkt, dan is het debiteurenbeheer een belangrijk onderdeel van jouw bedrijfsvoering.

Een strak debiteurenbeheer zorgt er immers voor dat er voldoende cashflow beschikbaar is om te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om doorgroei te financieren. Een kengetal dat inzicht geeft hoe het ervoor staat met jouw debiteurenbeheer is de omloopsnelheid debiteuren, afgekort DSO. De omloopsnelheid debiteuren geeft aan hoeveel dagen jouw facturen gemiddeld uitstaan. Met het monitoren van de omloopsnelheid debiteuren krijg je een concreet idee of acties met betrekking tot debiteurenbeheer resultaat zullen opleveren. In dit artikel vertellen wij je welke acties je kunt ondernemen om de omloopsnelheid debiteuren te verbeteren.

Wat is een gemiddelde omloopsnelheid debiteuren?

Indien je met jouw onderneming actief bent in de B2B, dan is de meest voorkomende debiteurentermijn 30 dagen. Een andere veelvoorkomende termijn is 14 dagen. De gekozen termijn is vaak afhankelijk van de klant waarmee je werkt. Grotere bedrijven hanteren vaak een standaard debiteurentermijn waarin niet altijd ruimte is om te onderhandelen. Wanneer het om een grote deal gaat, dan kan het voor jou acceptabel zijn om een lagere debiteurentermijn te accepteren. Daarbij is het belangrijk om af te wegen hoe je de zaken kunt voorfinancieren als dit nodig is. Wanneer het een grote klant is voor uw onderneming waar bijvoorbeeld extra personeel voor nodig is, dan zul je hen eerst moeten uitbetalen alvorens de klant betaalt. Ook kan je te maken krijgen met een klant die minder kredietwaardig is, waardoor je alles of een deel vooraf gaat factureren. Wanneer je aan de slag gaat met het meetbaar maken van de omloopsnelheid debiteuren oftewel DSO is het verstandig ook inzicht te hebben in jouw debiteurenportefeuille. Hiermee kan je vervolgens een reëel doel stellen.

Hoe bereken je de omloopsnelheid debiteuren?

De omloopsnelheid debiteuren kan je berekenen door het gemiddelde debiteurensaldo te delen door de omzet. Vervolgens vermenigvuldig je dit getal met 365 dagen. Bekijk hieronder een rekenvoorbeeld:

Omzet Debiteuren
€ 1.000.000,00 € 100.000,00

In dit geval deel je € 1.000.000,00 door € 100.000,00. De uitkomst vermenigvuldig je met 365 dagen. Hierbij is de uitkomst dat de debiteuren gemiddeld 36,5 dagen uitstaan. Wanneer jouw gemiddelde factuurtermijn 30 dagen is, dan weet je dat er werk aan de winkel is om op de gewenste aantal dagen uit te komen.

Welke acties kan je ondernemen om de omloopsnelheid debiteuren te verbeteren?

Als er ruimte voor verbetering is, dan kan je meerdere stappen zetten om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. Hieronder noemen wij een aantal acties die je kunt ondernemen waarmee jij de omloopsnelheid debiteuren kunt verbeteren.

1. Richt je debiteurenbeheer strak in

Zorg dat jouw proces goed is uitgewerkt. Werk uit hoe snel je een herinneringsfactuur stuurt na het verstrijken van de betalingstermijn en wanneer je telefonisch contact opneemt. Leg uit op welk afgesproken punt je de vordering overdraagt aan een incassobureau.

2. Zorg dat het debiteurenbeheer een duidelijke plek binnen uw onderneming heeft

Spreek van tevoren duidelijk af wie verantwoordelijk is voor het debiteurenbeheer en het realiseren van het doel met betrekking tot de omloopsnelheid debiteuren.

3. Werk samen met een goed incassobureau

Zorg ervoor dat je samenwerkt met een deskundig incassobureau aan wie je de vordering aan uit handen kunt geven.

4. Herinner tijdig

Zorg dat je kort na het verstrijken van de betalingstermijn een herinnering stuurt. Door op korte termijn op te volgen, zal jouw klant een grotere drang voelen om de factuur te betalen. Daarnaast komt je tevens professioneler over.

De omloopsnelheid debiteuren en Atradius

Met een kredietverzekering van Atradius heb je een middel in handen waarmee je de omloopsnelheid debiteuren kunt verbeteren. In deze dienstverlening zit namelijk de kredietwaardigheidscheck inbegrepen. Hiermee schets je voornamelijk een beeld hoe groot de kans is dat de betalingstermijn wordt overschreden. Vervolgens kan je hierdoor rekening houden door passende betalingscondities af te spreken.

Verder heb je de mogelijkheid om de vordering uit handen te geven aan een uitstekend incassobureau, zoals Atradius Collections. Dit incassobureau heeft wereldwijde dekking en helpt je graag verder. Mocht betaling uiteindelijk uitblijven, dan is 90% van de vordering verzekerd.

Ben je op zoek naar manieren om kosten te besparen en je financiële situatie te verbeteren?

Bij Atradius helpen we je graag!