Mogelijkheden voor groeifinanciering
Voor veel ondernemers is het een ambitie om hun onderneming verder te laten groeien. Een mooi streven natuurlijk, maar er zijn best wat zaken die daarbij komen kijken.
Bovendien is groeien zelden zonder risico. Wanneer jouw onderneming gaat groeien, dan komen daar meestal investeringen bij kijken. Denk daarbij aan extra personeel, een ander pand, extra kantoormeubilair en IT. Daarnaast zal in de meeste gevallen jouw debiteurenportefeuille groeien. Kortom, er gaat best wat kapitaal zitten in het groeien alvorens de omzetgroei een feit is. Hiervoor is daarom een financiering nodig, dit wordt ook wel groeifinanciering genoemd. Er zijn meerdere partijen waarbij je een verzoek kunt doen voor een groeifinanciering. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze en tegelijkertijd afhankelijk van de financieringsbehoefte die jij exact hebt. In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden.
Groeifinanciering door middel van crowdfunding
Een andere populaire vorm om aan financiering te komen in deze tijd is crowdfunding. Ook voor een groeifinanciering wordt dit wel eens ingezet, alhoewel het overgrote deel startups betreft. Bij crowdfunding laat jij je letterlijk financieren door de crowd. Er zijn meerdere platforms die je daarbij kunnen helpen. Na het indienen van de financieringsaanvraag bij dit platform zal er een beoordeling plaatsvinden. Daarna wordt jouw casus getoond op het platform. Vervolgens kunnen mensen zich inschrijven op jouw casus en investeren in je onderneming. Het voordeel van crowdfunding is dat je gelijk een behoorlijk aantal ambassadeurs hebt. Hierdoor is zeker voor horeca crowdfunding interessant. De tarieven en voorwaarden zijn per platform behoorlijk verschillend. Het is in elk geval wel verstandig om bij crowdfunding op zoek te gaan naar een betrouwbare partij.
Andere partijen voor groeifinanciering
Sinds banken terughoudender geworden zijn met het financieren van het MKB, zijn er veel alternatieve partijen gekomen die het MKB kunnen financieren, denk bijvoorbeeld aan factoring. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden. De laatste tijd zijn er bijvoorbeeld veel partijen die specifiek voor het MKB staan opgesteld en snel een financiering kunnen regelen. Dit doen zij bijvoorbeeld op jouw debiteurenportefeuille. Deze vormen kunnen uitstekend geschikt zijn voor een groeifinanciering. Hiervoor geldt natuurlijk wel dat het verstandig is om onderzoek te doen of de betreffende partij betrouwbaar is en acceptabele voorwaarden hanteert.
Groei en mkbZeker
Groei staat regelmatig ook gelijk aan een groeiende debiteurenportefeuille. Dit betekent dat het debiteurenrisico toeneemt. Hierdoor wordt het nog verstandiger om hier maatregelen op te nemen. Met mkbZeker van Atradius heb je een aantal van deze maatregelen in één keer geregeld. Zo kan je van tevoren een kredietwaardigheidscheck doen van een mogelijke nieuwe klant. Zo weet je direct beter of deze potentiële klant in staat is om tijdig jouw facturen te betalen. Mocht betaling uitblijven na het debiteurenbeheer wat je hebt gevoerd, dan heb je de mogelijkheid om de vordering over te dragen naar Atradius Collections. Dit is een incassobureau met wereldwijde dekking. Indien de vordering uiteindelijk oninbaar blijkt te zijn, dan is 90% van de vordering verzekerd bij Atradius.