Verklein risico’s met zakelijke verzekeringen

Als ondernemer loop je verschillende risico’s. Sommigen klein, anderen groot. De grootste risico’s gaan gepaard met een kans op financiële schade. Zakelijke verzekeringen kunnen de oplossing bieden.

Initieel wellicht te overzien, maar in veel gevallen kan je de financiële schade niet voldoende dragen. Het gevolg: de continuïteit van jouw onderneming komt in gevaar. Een faillissement van jouw bedrijf (en in het ergste geval, tevens privé) is een potentiële consequentie.

Jouw ondernemersrisico’s in kaart brengen is daarom een belangrijk onderdeel van ondernemen. Een scherp inzicht in uw risico’s helpt je om de goede afwegingen te maken. Bijvoorbeeld of je inderdaad de gevolgen van financiële schade zelf kunt dragen. Is het antwoord ‘nee’? Dan is het verstandig om jou en jouw onderneming te beschermen, door middel van zakelijke verzekeringen.
 

Met zakelijke verzekeringen sta je sterker

Indien je zzp'er bent, zijn de risico’s die je loopt redelijk overzichtelijk. Bovendien kan je als zzp'er online hulpmiddelen raadplegen, welke helpen om jouw risico’s te inventariseren en in beeld te brengen. Echter, zodra je onderneming groeit wordt ook het overzichtelijk maken van de risico’s complexer. Wanneer je op dit punt terecht komt, is het verstandig om hier een specialist bij te halen. Die kan je helpen de risico’s inzichtelijk te maken. Een expert kan je daarnaast helpen om de juiste afweging te maken welke risico’s je wilt verzekeren en welke risico’s je zelf wil dragen.

Een veelvoorkomend lastig te dragen risico is bijvoorbeeld de winkelvoorraad. Wat als er brand uitbreekt? Dan kan je de voorraad wel afschrijven. Daar komt een forse financiële schade bij kijken. Ook wanneer je wél voldoende middelen hebt om nieuwe voorraad aan te schaffen kan je te maken krijgen met hoge kosten. Jouw bedrijf zal namelijk een periode niet open zijn om, zodoende de schade te kunnen herstellen. Kan jouw onderneming dit omzetverlies dragen?

Door met kritische blik naar de risico’s te kijken, ontstaat er een helder beeld. Daarmee kan je een goede afweging maken welke zakelijke verzekeringen voor jou grote voordelen bieden. Zo kan je maatregelen treffen en verantwoord blijven ondernemen.
 

Het debiteurenrisico zelf dragen, of toch afdekken met een verzekering?

Een ander veel voorkomend risico is het debiteurenrisico. Dit is één van de meest onderschatte risico’s, waar flinke financiële schade uit kan voortvloeien. Namelijk wanneer een debiteur uiteindelijk niet blijkt te kunnen betalen. Ook voor deze financiële schade geldt dat het de continuïteit van jouw bedrijf behoorlijk in gevaar kan brengen. Het is dus verstandig om kritisch naar je debiteurenportefeuille te kijken en de risico’s hierin te inventariseren. Heb je bijvoorbeeld een klant die een aanzienlijk groot deel van jouw debiteurenportefeuille vertegenwoordigd? Dan schuilt hier een extra groot risico. Want wat als deze klant problemen krijgt om jouw factuur te voldoen? De kans dat je kunt fluiten naar jouw vordering is in dat geval sterk aanwezig.

De zakelijke verzekering waar je het debiteurenrisico mee af kunt dekken heet de kredietverzekering. Van oudsher heeft deze verzekering deze naam. Soms wordt ook wel de term debiteurenverzekering gebruikt.
 

Het debiteurenrisico verzekeren met Atradius

Het debiteurenrisico beperken is één van de hoofdtaken van een goed boekhoudprogramma. Desondanks een professionele inrichting van uw processen, kan het voorkomen dat betaling van je debiteur uitblijft. Dat brengt de continuïteit van jouw onderneming in gevaar.

Daarom is het verstandig om het debiteurenrisico verder af te dekken. Met een kredietverzekering van Atradius geniet u met één service van brede afdekking. Met deze service checken onze adviseurs jouw nieuwe klantrelatie op kredietwaardigheid. Zo weet je exact met wie je in de boot stapt. Met een minder kredietwaardige debiteur kan je bijvoorbeeld strakkere betalingsafspraken maken. Dat helpt met het ontvangen van jouw vordering.

Ook hoef jij je nooit meer te bekommeren om incassokosten. Atradius Collections staat achter jou geschaard: een incassobureau met wereldwijde dekking. Indien betaling na alle stappen toch volledig uitblijft, dan is 90% van jouw vordering verzekerd.

Wil je weten of een kredietverzekering past bij jouw onderneming?

Wij vertellen je graag meer over onze diensten en helpen je deze optimaal samen te stellen